Új influenza elleni védőoltást fejlesztettek ki, kutyáknak
Az influenzaszezon kellős közepén érdemes megjegyezni, hogy nem csak az emberek kaphatják el ezt a betegséget, hanem sajnos a kutyák is.
A Rochesteri Egyetem munkatársai elsőként fejlesztettek ki különleges influenza elleni védőoltást kutyák számára. Mindez nem csak a négylábúak érdekében fontos, hanem azért is, hogy az ember is biztonságban érezhesse magát a vírusveszéllyel terhelt időszakban is.

„A probléma a kellemetlen tünetek mellett az, hogy a kutyák többféle vírust is elkaphatnak, és a különböző fajták keveredésével új vírustörzsek is kialakulhatnak, amelyek bizonyos esetekben akár az emberre is veszélyt jelenthetnek” – mondja Luis Martinez-Sobrido mikrobiológus.

Napjainkban a kutyák számára adott védőoltás inaktív állapotban lévő vírust tartalmaz, ez azonban csak rövidtávon hatásos, hosszútávon inkább problémát jelent. A Journal of Virology című szaklapban publikált anyag szerint az új vakcina hatékony és biztonságos, és védelmet nyújt a H3N8 kutyainfluenza ellen.

Ezzel párhuzamosan több egyéb kutatás is vizsgálja, milyen oltás a leginkább hatékony és biztonságos a négylábúak számára, ideértve a kutyákon kívül egyéb házi kedvenceket is.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 FEB 03 16:00:00/