Új, ingyenes egészségügyi mobilalkalmazást tett elérhetővé az Állami Egészségügyi Ellátó Központ
Az egészség megőrzése és az egészségtudatos életmód érdekében fejlesztették ki a MeNTA okostelefonos alkalmazást, melyet az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) ingyenesen letölthetővé tett az érdeklődők számára.

A MeNTA (Mobil EgészségNapló és Tájékoztató Alkalmazás) alapvető célja az egészségtudatos magatartás támogatása, valamint a legkorszerűbb technikai eszközök felhasználásával egy mindennapi segédeszköz biztosítása az egészséges életmód fenntartásához - olvasható a közleményben.

Közölték, a MeNTA elősegíti az egészségi problémák monitorozását és kezelését, különösen a népbetegségnek számító szív- és érrendszeri betegség vagy cukorbetegség esetén. Egészségterv készítésével és követésével, a mozgás- és táplálkozásnaplók segítségével sokkal egyszerűbbé válik az előzetesen beállított cél elérése - írták. 

Az ÁEEK kifejtette: a vércukor- és vérnyomásnaplóban feljegyezhetők a mért értékek, a testtömegnaplóban követhető a testsúly változása, a táplálkozásnaplóban a kalóriabevitel, a mozgásnaplóban pedig a fizikai aktivitás értékei. Gyógyszer- és szolgáltatáskereső, mintegy hatszáz szócikkes betegségkalauz, interaktív térkép, útvonaltervező, az egészségügyi intézmények és gyógyszertárak elérhetőségei is megtalálhatók az alkalmazásban.

Hozzátették, az alkalmazás fontos gyakorlati tanácsokkal látja el a felhasználókat, figyelmeztethet például arra, hogy be kell venni a gyógyszereket, vagy kiértékeli a különböző naplókba bevitt adatokat.

Az alkalmazás továbbfejlesztett változatában lesz lehetőség arra, hogy az egészségügyi intézményeknél vagy a háziorvosnál tárolt adatokat a felhasználók kiegészítsék egyéni mérésekkel, és megosszák ezeket az információkat a háziorvossal.

Az alkalmazás csütörtöktől ingyenesen letölthető Android és iOS készülékekre - áll a közleményben.


Forrás: www.mti.hu - fotó: Foodfacts pm (flickr.com)
2015 DEC 10 14:57:00/