Új kezelés a vesekő megelőzésére
A kutatók bizonyítékot találtak arra, hogy egy természetes gyümölcskivonat képes feloldani az emberi vesekő leggyakoribb összetevőjét, a kalcium-oxalát kristályokat. Az eredmény 30 éve az első valódi előrelépést jelentheti a kalcium-oxalát kövek kezelésében.
A Nature című szaklap augusztus 8-i számában megjelent tanulmány vezető szerzője, Jeffrey Rimer, a Houstoni Egyetem munkatársa elmondta, hogy az eredmény az első bizonyítékot jelenti arra, hogy a hidroxi-citrát-sav (HCA) hatékonyan gátolja a kalcium-oxalát kristályok növekedését, és bizonyos körülmények között a kristályok feloldására is képes.

Az eredmény kísérletek, számítógépes kutatások és humán kutatások kombinációjából született meg.

A megelőző kezelés nem sokat változott az elmúlt három évtizedben. Az orvosok általában azt tanácsolják a vesekőre hajlamos betegeknek, hogy igyanak sok vizet, és kerüljék az oxalátokban gazdag élelmiszereket. Gyakran javasolják citrát szedését is, amely olyan táplálékkiegészítő, amely lassíthatja a kristályok növekedését, bár egyesek nem bírják elviselni ennek mellékhatásait.

A kutatócsoport atomerő mikroszkóp (AFM) segítségével vizsgálta a kristályok, a citrát és a HCA kölcsönhatásait valós növekedési körülmények között. Az AFM képek a kristály tényleges zsugorodását mutatták a HCA meghatározott koncentrációjának való kitettség következtében. A kutatók aztán a sűrűségfunkcionál-elmélet (DFT), egy rendkívül pontos számítógépes módszer segítségével vizsgálták meg az anyagok felépítését és tulajdonságait, hogy kimutassák, hogyan kötődik a HCA és a citrát a kalciumhoz és a kalcium-oxalát kristályokhoz. Kimutatták, hogy a HCA erősebb kötést alakított ki a kristály felszínén, beleértve egy olyan köteléket is, amelyet a kalcium és az oxalát felszabadulása segít, ami pedig a kristály feloldódásához vezet.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 FEB 08 12:00:00/