Új molekula az Alzheimer elleni küzdelemben
Francia tudósok találtak rá a „donécopride” nevű molekulára, amely megszüntetheti ennek a neurodegeneratív betegségnek a tüneteit és megelőzheti kialakulását. 

Egy molekula, amely hatékony az Alzheimer ellen. Ebben reménykedik a caen-i és montpellier-i laboratóriumok kutató csoportja, amely az American Journal PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences) című szaklapban tette közzé a tanulmány ígéretes eredményeit. Miért van okuk reménykedni? Mert először találtak, olyan aktív összetevőt - a donécopride-et -, ami nem egy, hanem több molekuláris célpontot támad meg, azok közül amelyek szerepet játszanak az Alzheimer-kór kialakulásában. Eddig minden klinikai kísérlet kudarcba fulladt.

Ezt a molekulát in vitro tesztelték olyan egereken, amelyeknek mesterségesen sérült a memóriájuk. A donécopride képes volt javítani memóriájukat. Hatékonyságát olyan genetikailag módosított egereken ellenőrizték, amelyek az Alzheimer-kórhoz hasonló tüneteket mutatnak. "A molekula számos hatást kifejt, hogy küzdjön a tünetek ellen, és megállítsa a betegség előrehaladását. Míg a jelenlegi gyógyszerek csak enyhítik a tüneteket, nincs gyógyító hatásuk," mondta a Reuters hírügynökségnek Patrick Dallemagne professzor, a Normandiai Gyógyszerkutató Intézet igazgatója (Centre d'études et de recherche sur le médicament de Normandie - CERMN) Caen-ban. A donécopride – többek között –megtámadja a szerotonin egyik receptorát és így csökkenti a béta-amiloid termelését, egy peptidet, amelynek lemezekbe való felhalmozódása az Alzheimer-kór markere.

Még nincsenek klinikai vizsgálatok

De maradjunk a földön. Most még túl korai megjósolni bármilyen emberi gyógyításra alkalmas szert. "Még mindig sok a munka, hogy elérjük az embereken végzett klinikai tesztig. Szükségünk van technológia transzferre, és ezt nem az állami kutatás tudja majd finanszírozni."


Forrás: www.topsante.com
2014 SZE 01 21:06:07/