Új orális vakcinát fejlesztettek ki szalmonella ellen
Kutatók egy csoportja szalmonella fertőzés elleni elleni vakcinát dolgozott ki, amelyet szájon át juttathatunk a szervezetbe.
A University of Texas munkatársai már korábban is összeállítottak egy vakcinát, a Salmonella Typhimurium baktérium három genetikailag módosított változatából. Az oltás megvédi az egereket a szalmonella fertőzéstől akkor is, ha végzetes dózist kapnak. A tesztverzió injekció formátumú vakcina volt.

A szakemberek azonban rájöttek arra, hogy a szájon át beadott vakcina a leginkább biztonságos módszer, amely véd a szalmonella-fertőzés ellen. Ez a formátum azért is előnyösebb, mint az injekció, mert így kisebb eséllyel kezdi ki a baktérium az emésztőrendszert.

„Az eredmények rendkívül biztatók, az új kutatásban az egerek már szájon át kapták meg a vakcinát és védettnek bizonyultak halálos dózis esetén is. Normál esetben a szalmonella-fertőzés kezelésére antibiotikum szolgál, és az antibiotikum-rezisztencia egyre szélesebb kört érint. A probléma továbbá az, hogy a szalmonella könnyedén használható veszélyes biofegyverként is.

Az Egyesült Államokban a betegség évente 1,4 millió emberre sújt le, és 15 eren kerülnek kórházba miatta, valamint 400 halálesettel is számolni kell. A baktérium különösen a 3 éven aluli gyerekekre veszélyes. (Hazánkban is évente több ezer embert betegítenek meg a különféle szalmonella törzsek).


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2016 DEC 29 16:00:00/