Új program segít a hosszú távú fogyásban
Új program segít abban, hogy a résztvevők által leadott kilókat számon tartsa, ami abban is segít, hogy hosszú távú eredmények is sikerrel kecsegtessenek.
Hiába létezik számos program, amelynek segítségével viszonylag könnyen megszabadulhatunk a fölösleges kilóktól, sajnos még mindig komoly kihívást jelent, hogy az eredmény tartós is legyen.

Az Annals of Internal Medicine című szaklapban publikált anyag szerint a fogyáson átesők évente 2-4 fontot (egy font kb. fél kiló) híznak vissza. Egyelőre kevés az olyan eset, amikor a program azzal kapcsolatos készségeket is átad, hogy az eredmény tartós legyen, holott ezekre óriási szükség volna.

A szakemberek ezúttal egy olyan programot teszteltek, amelynek keretében a résztvevők átlagosan 16 fontot fogytak 16 hét alatt. A kutatás fókuszában igazából az állt, hogy vajon mennyire tartós az eredmény. A csoport egyik része az új módszert, a másik a hagyományos utógondozást adta.

Az új módszer lényege az volt, hogy a résztvevők egy sor módszert és készséget sajátítsanak el, amelyek segítségével a fogyás tartós lehet. Az első 42 hétben az intervenció kezdetben csoporttalálkozókkal járt, amelyek aztán telefonos beszélgetések lettek, egyre ritkuló időintervallumokkal. A hagyományos kezelést kapó csoportnál nem voltak találkozók és beszélgetések, csak a súly mérésére került sor.

Ötvenhat hét után az intervenciós csoport csak 1,5 fontot hízott vissza, szemben a kontrollcsoport 5 fontjával. Mindez azt mutatja, hogy megéri a hosszú távú fogyásért lépéseket tenni.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 ÁPR 07 12:00:00/