Új pszichológiai rendellenesség: a maladaptív ábrándozás
Új pszichológiai rendellenességet fedeztek fel a szakemberek, több mostanában publikált kutatás szerint. Ennek neve a maladaptív ábrándozás, és lényege, hogy a páciens éber órái 60 százalékát ebben az állapotban tölti.

A rendellenességgel küzdők idejük legjavát egyfajta éber álomban töltik, amelynek során egy képzeletbeli világban élnek. Tisztában vannak azzal, hogy csupán a fantáziájuk működik, és nem veszítik el a kapcsolatot a valóságos világgal, de függnek ettől az álomvilágtól, és egy idő után ezért az átveszi az uralmat az életük felett.


Gyakran éreznek szégyent a függőség miatt, és állandóan kielégületlenséggel küzdenek. „Az ábrándozás általában csak egy-egy fantáziaképpel kezdődik, de mivel az jó érzést okoz, a páciens gyakran ebbe menekül, míg nem egész életét kitölti az álmodozás. Ő maga felméri ugyan, hogy ez problematikus, de mivel eddig a rendellenességet nem azonosították, a pszichológusok és pszichiáterek figyelmen kívül hagyták a panaszokat” – mondja Eli Somer professzor, a Haifai Egyetem munkatársa.


Az álmodozás, a fantáziavilág egy teljesen normális része minden ember belső világának, aminek lenyomatát filmekben, könyvekben és egyéb művészeti alkotásokban is láthatjuk. Létezik azonban egy kóros oldala is, amivel a tudomány eddig nem foglalkozott. Jelenleg több tanulmány is foglalkozik ezzel a jelenséggel, ami ahhoz vezetett, hogy végre önálló pszichológiai rendellenességként is listázásra került a maladaptív ábrándozás.


A történet 2002-ben kezdődött, amikor is Somer professzor olyan felnőtteket kezelt, akiket gyerekkorukban szexuálisan molesztáltak. A terápia során a szakember hat olyan túlélőt azonosított, akik rendszeresen ábrándvilágba menekültek a valóság elől. Ezeknek során kompenzáltak: olyan élethelyzetekben jelenítették meg magukat, amelyekben erősek, magabiztosak, hatalmasok, bátrak, és meg tudják védeni magukat. A szakember már ekkor elnevezte a jelenséget, de sokáig nem foglalkozott a folyamattal.


2011-ben aztán két professzor, Jayne Bigelsen és Cynthia Schupak 90 ember bevonásával készített felmérést olyan emberek bevonásával, akik saját bevallásuk szerint túl sokat ábrándoztak. A kutatás kapcsán a két szakemberrel számos ember próbálta felvenni a kapcsolatot a világ minden részéről, akik hasonló problémákkal küzdöttek. Így aztán a kezdeti kutatást számos egyéb felmérés követte, az izraeli Haifai Egyetem, a New York-i Fordham Egyetem, és a svájci Lausanne-i Egyetem munkatársai közösen kezdték vizsgálni a jelenséget.


A következő lépés a szakemberek szerint az, hogy a rendellenesség azonosítása után a terápiás megoldásra is szülessenek konstruktív javaslatok.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 MÁJ 29 12:00:00/