Új, telefonos módszerrel jelezhető előre a dengue-láz köré épülő járvány
Az állami egészségügyi forródrótokhoz érkező telefonhívásokból következtetni lehet a dengue-láz járvány kitörésének időpontjára – derül ki egy friss kutatásból. A telefonos alapú előrejelző-rendszer segítségével akár két-három hetünk is van arra, hogy felkészüljünk a járványra, állítják a szakemberek.

A dengue-láz egy olyan betegség, amelyet szúnyogok terjesztenek, és amely évente akár több millió (egyes becslések szerint 40 millió) embert is megfertőz világszerte. Mivel nem létezik ismert gyógymód vagy oltás a dengue-láz ellen, a szakemberek leginkább a prevencióban látják a megoldás kulcsát.


„Évente sajnos az is több ezer halálesetet okoz a fejlődő országokban, hogy nincs valós idejű adat a bejelentett esetekről, ezért a járvány nem szűrhető ki a korai stádiumban, amikor még könnyebb volna megállítani a terjedését. Úgy gondoljuk, ez az új technológia segíthet abban, hogy a járvány bejósolható, s így megállítható legyen” – mondja a kutatást vezető Lakshminarayanan Subramanian, a New York-i Egyetem professzora.


A Science Advances című szaklapban publikált anyag  egy olyan előrejelző rendszert mutat be, amely egy központi telefonszám állampolgári bejelentéseire és érdeklődéseire épül. Elméletileg így az egész népesség köréből egyidejűleg lehet információhoz jutni, nem pedig városonként, államonként, esetleg körzetenként, mintha például csak a körzeti orvosok menedzselnék a járványt. Ráadásul felhívni egy központi számot sokkal egyszerűbb, mint bejelentkezni a körzeti orvoshoz.


A rendszert Pakisztánban tesztelték, itt a 2011-es dengue-járvány során 21 ezer ember betegedett meg az országban, és 350 halálesetre került sor. Az előrejelző modell a 2011-es járvány adataira épült és 300,000 telefonhívás adatait elemezte, ami alapján ma már mintegy három hétre előre meg lehet becsülni, hogy hol fog legnagyobb intenzitással továbbterjedni a járvány.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 JÚL 21 09:00:00/