Új terápiás lehetőségek a melanoma ellen
Fejlemények a metasztatikus melanoma kezelésében. Két molekula nagyon hatékonynak bizonyult a harmadik fázisú klinikai vizsgálatok korai szakaszában. Ezeket a vizsgálatokat abbahagyták, hogy minden beteg az új kezelésben részesülhessen. A kezelés egyrészt egy immunterápia, másrészt a személyre szabott orvoslással kapcsolatos megközelítés.

Dr. Caroline Robert, bőrgyógyász onkológus és a Gustave Roussy Intézet (Villejuif, Franciaország)bőrgyógyászati osztály vezetője, a CheckMate-066 tanulmány szerzője. Az orvos érdeklődését a nivolumab immunterápia keltette fel. Összesen 411, olyan metasztatikus melanomában szenvedő beteget, vontak be a randomizált, kettős vak kísérletbe, akik nem kaptak előtte más kezelést. Az egyik csoport nivolumabot kapott, a másik standard kemoterápiás kezelést, a dacarbazint. Az eredmények azt mutatták, hogy az első csoport egy éves teljes túlélési aránya 73% volt, a második csoport 42%-ával szemben. Ez az első alkalom, hogy immunterápia ilyen hatékony a metasztatikus melanoma kezelésében.

Egy másik kutatás harmadik fázisában összehasonlítottak egy monoterápiát (Vemurafenib) és egy kombinált terápiát (dabrafenib és trametinib). Ebben a kísérletben 704, előrehaladott melanomában és BRAF mutációban szenvedő beteget vontak be. A kombinált terápiában részesített betegek életét jelentősen meghosszabbította, a halálozás kockázata 31%-kal csökkent.

„Franciaországban, 2010-ben 8250-re becsülték az új megbetegedések számát, ebből 4380 (53%) nőknél fordult elő, a melanoma a tizenegyedik leggyakoribb daganatos megbetegedés mindkét nemnél” - mondta az Institut français du Cancer (INCa). És „az összes rák közül, ennek a legnagyobb a kockázati növekedése”, teszi hozzá az INCa.



Mi a véleménye?

Ossza meg velünk!
Forrás: destinationsante.com - Fotó: Miran Rijavec (Flickr.com)