Új vakcinát fogadtak el a kolera ellen
Az Amerikai Élelmiszer-, és Gyógyszer-engedélyezési Hatóság (FDA) nemrég bejelentette, hogy elfogadta azt a folyékony vakcinát, amely az O1 szerocsoport által okozott kolera megelőzését szolgálja, és kimondottan azokat a 18 és 64 év közötti felnőtteket védi, akik kolerával fertőzött területekre utaznak.

A vakcina neve a Vaxchora, és jelenleg ez az egyetlen FDA által elfogadott oltás a kolera ellen. A kolera életveszélyes betegség, amely ugyanakkor könnyen megelőzhető, és kezelésére is hatékony eszközök léteznek.


A gyengített vakcinát egyetlen alkalommal, egy 85 ml-es folyadék formájában, szájon át veszik magukhoz a páciensek, nem kevesebb, mint 10 nappal a kolerafertőzött térségbe történő utazás előtt. A vakcina a szakemberek szerint 90 százalékos hatékonysággal véd a kolera ellen.

A kolera ritka az Egyesült Államokban és más fejlett országokban. Főként azokon a területeken fordul elő, ahol a higiénés körülmények problémásak, tiszta vízhez nem férhetnek hozzá könnyen az emberek.


A fertőzés néha enyhe, csupán hasmenést okoz. Ugyanakkor a súlyos kolera olyan erőteljes hányást és hasmenést okozhat, hogy a beteg akár bele is halhat abba, hogy teljesen kiszáradt.

Az FDA leírása figyelmeztet, hogy a mellékhatások között szerepel az alhasi fájdalom, a rosszullét, a fejfájás, az étvágytalanság és a hasmenés is.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 JÚN 22 16:00:00/