Újabb kifogás, ha utálunk takarítani: bizonyos vegyszerek árthatnak a tüdőnek
A takarítás akár veszélyes is lehet: bizonyos kemikáliák ugyanis ártanak a tüdőnek.
A konyha és a fürdőszoba rendbetétele a legtöbb ember számára nem a felhőtlen szórakozást jelenti. Amellett persze, hogy nem túl kellemes tevékenységekről van szó, a takarítás akár veszélyes is lehet: bizonyos kemikáliák ugyanis ártanak a tüdőnek.

Egy norvég kutatás 20 éven keresztül vizsgált 5 ezer nőt, és különös felfedezésre jutott: kiderült, hogy a hivatásos takarítók átlagosan 17 százalékban csökkent tüdőkapacitással élnek. Emellett azok a nők, akik otthon rendszeresen és sokat takarítanak, szintén 14 százalékos funkciócsökkenéssel kénytelen szembenézni.

Kiderült az is, hogy az otthoni takarítószereket használók körében lényegesen nagyobb a krónikus obstruktív légúti betegség kialakulásának esélye, amelyek körébe tartozik a krónikus bronchitis és a tüdőtágulás is.

A fő ok a probléma mögött az, hogy a népszerű tisztítószerek zöme ammóniát tartalmaz, ami irritálja a légutakat, és adott esetben allergiás reakciót is okozhat. A krónikus obstruktív légúti betegség évente 25 ezer ember halálát okozza az Egyesült Királyságban.

A fenti friss felfedezések a Healthy Lungs for Life elnevezésű kampányhoz fűződnek, amelynek célja, hogy a klór, ammónia és benzalkonium-klorid alapú tisztítószerek használata visszaszoruljon, a tüdő egészségének megőrzése érdekében.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2016 NOV 11 09:00:00/