Újfajta hangterápiával kezelhető a magas vérnyomás és a migrén?
Az Amerikai Szív Társaság idei konferenciáján két ígéretes tanulmány eredményeit tárták a nyilvánosság elé, melyek forradalmi változásokat hozhatnak mind a magas vérnyomás, mind a migrén kezelése terén.

A tanulmányokban bemutatott vizsgálatok során egy újfajta, nem invazív idegtechnológiai eljárást alkalmaztak a szakemberek, amely lényegében egy magas felbontású, relációs, rezgésalapú, EEG tükrözés, röviden HIRREM. Az eljárás során a páciens fejbőrére szenzorokat helyeznek, melyek az elektromos aktivitásokat, valamint a bal és jobb agyfélteke közötti esetleges kiegyensúlyozatlanságokat, illetve a túlzott ébrenlétet mérik.


Amint arról Hossam A. Shaltout, a Wake Forest Orvosi Iskola szakembere beszámolt, a legtöbb embernél a jobb és bal agyfélteke között viszonylag kiegyensúlyozott az elektromos aktivitás, ha azonban ez az egyensúly felborul, az krónikus stresszérzést okozhat, és így közvetve szerepet játszhat a magas vérnyomás, a migrén, az álmatlanság, a depresszió vagy éppen a hőhullámok kialakulásában.


Az új módszer lényege éppen az, hogy miközben az agy elektromos aktivitását méri, hallható  jelekké alakítja azt, melyek visszajutnak ahhoz, akinek éppen vizsgálják az agyát. Ez a valós idejű visszacsatolás jelentős hatással van az agy kimeneti rendszerére, az elektromos hullámok ugyanis fokozatosan és maguktól visszaállnak a kiegyensúlyozott állapotba.


A módszer tervezői hangsúlyozzák, hogy itt nem egy orvosi eszközről van szó, ugyanakkor az orvosok figyelmét mindenképpen felkeltette ez a lehetőség, ezért több vizsgálatot is elvégeztek ezzel kapcsolatban. Az első vizsgálat során öt férfit és öt nőt kísértek figyelemmel, akik mind első fokú magas vérnyomásban szenvedtek. Átlagosan nem egészen 18 kezelésre volt szükségük ahhoz, hogy az alanyok szisztolés vérnyomása 152-ről 136-ra csökkenjen, míg a diasztolés vérnyomásuk 97-ről 81-re essen vissza, valamint az álmatlanság és a szorongás terén is javulások álljanak be (140-e illetve 90-es érték felett beszélünk magas vérnyomásról).

A második vizsgálatban 52 migrénes felnőtt vett részt, akik átlagosan 15,9 kezelést kaptak, és valamennyien pozitív változásról számoltak be az álmatlanság, a fejfájás és a hangulatuk terén egyaránt.

A szakemberek most arra készülnek, hogy nagyobb méretben, 400 önkéntes bevonásával is elvégzik a fenti kísérleteket, és amennyiben azok is hasonlóan ígéretes eredményeket hoznak, az valóban hatalmas áttörést jelenthet a magas vérnyomás és a migrén kezelése terén.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2016 SZE 29 16:00:00/