Újra forralás nélkül fogyasztható az ivóvíz a Heves megyei településeken
Semmilyen óvintézkedésre nincs már szükség, így újra korlátozás nélkül fogyaszthatják a vezetékes ivóvizet azon az öt Heves megyei településen, amelyen az utóbbi napokban a víz forralás utáni felhasználását rendelték el - tájékoztatta az Északmagyarországi Regionális Vízművek (ÉRV) Zrt.

Parádon, Parádsasváron, Mátraballán, Mátraszentlászlón és Bodonyban azért volt szükség az intézkedésre, mert a szennyeződött közkifolyók miatt fennállt a colifertőzés veszélye.
    A térségben nem történt a fertőzéshez köthető megbetegedés.
    A vízmű közölte: "a lokálisan kialakult szennyeződések leküzdésére tett intézkedések hatékonyak voltak", ezt a kontrollvizsgálatok eredményei is igazolják.
    A szolgáltató tájékoztatása szerint az akkreditált laboratóriumban elvégzett vizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy a szennyeződött közkifolyókból vett ivóvíz mikrobiológiai minősége is megfelel a jogszabály előírásainak.
    A vízmű által elvégzett feladatok és a vizsgálati eredmények alapján az illetékes népegészségügyi szakigazgatási szerv határozatában arról döntött, hogy az öt településen a vezetékes ivóvíz korlátozás nélkül fogyasztható, bármilyen fogyasztási célra (ivásra, főzésre, fogmosásra is) felhasználható - írják a közleményben.
    Az ÉRV csütörtökön azt közölte az MTI-vel: az esetek kivizsgálása közben egyre több az arra utaló jel, hogy a problémát a közkifolyók rendszertelen, illetve nem megfelelő használata okozta, de a gondatlanság mellett továbbra sem zárható ki a szándékosság. Egyes jelek arra utalnak, hogy akár szabálytalan módon előfordulhatott például kerti medence töltése is az adott közkútról.
    Hangsúlyozták, hogy az öt településen egyszerre jelentkeztek a problémák, a környező településeken azonban nem találtak szennyezett mintát, ami azt jelzi, hogy helyi szennyeződés alakulhatott ki.
    A colibaktérium gyomor- és bélfertőzést, erős hasmenést okoz, bizonyos törzseivel való fertőződés ennél súlyosabb következménnyel is járhat.

ForrásMTI

2014 JÚL 12 11:32:15/