Újraindították a fejlesztést a siófoki kórházban
Az állam, az önkormányzat, a fenntartó és az intézmény összefogásával újraindították a másfél éve elakadt, több mint hárommilliárd forint értékű siófoki kórházfejlesztő projektet - jelentették be kedden az intézményben tartott sajtótájékoztatón.

Zombor Gábor, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára elmondta, a tervek szerint egy év múlva, a beruházás átadása után jóval magasabb szintű, korszerűbb és komfortosabb körülmények között fogadja a betegeket a kórház. A siófoki eset jó példa arra, hogyan lehet túllépni az uniós projektek során felmerülő problémákon - hangsúlyozta.
    Az államtitkár az egyik legfontosabb feladatának nevezte, hogy meggyorsítsa és megfelelő színvonalon be tudja fejezni azt a több mint 300 milliárd forint összértékűegészségügyi, infrastrukturális és eszközberuházást, amelyre lehetőség nyílt a most záruló uniós fejlesztési ciklusban. 
    A siófoki kórházban az év egy részében rendkívül nagy feladat a sürgősségi ellátás, ezen az új beruházás enyhíteni fog - mondta. 
    "Fontosak az ilyen összefogások, hogy a határidőket tartva minden uniós forrást le tudjunk hívni időre, amire egyébként minden esélyünk megvan" - közölte az államtitkár. Hozzátette, nem lesz forrásvesztés, ami azért is fontos, mert ez a nagyságrendű beruházásfejlesztési keret olyan lehetőség az egészségügy számára, amire ritkán adódik lehetőség, és ki kell használni.
    Witzmann Mihály, a térség fideszes országgyűlési képviselője felidézte, hogy 2010-ben indult a siófoki projekt, majd 2012-ben történt az "első kapavágás". A kivitelezők tavaly februárban vonultak le, miután statikai gondok adódtak a tervezett helikopterleszálló megépítése során. Azóta a problémákra sikerült megoldást találni, és hétfőn aláírta a szerződést a kórház a kivitelezővel a projekt befejezésére. 
    A beruházás során egyebek között új sürgősségi osztályt hoznak létre, a diagnosztikát centralizálják, betegirányító és ügyfélszolgálati központot, valamint integrált központi műtőegységet alakítanak ki, fejlesztik az intenzív osztály infrastruktúráját, központi sterilizáló létesül és fejlesztik az informatikai rendszert.
    Török Krisztina, a fenntartó Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet főigazgatója arról beszélt, hogy a Semmelweis-nap ünnepléséhez méltó egy ilyen összefogással megvalósuló projekt újraindítása. 
    "Ez egy olyan ritka kórház, amellyel a fenntartónak semmiféle gazdasági problémája nincs, rendkívül jól gazdálkodik, és egyre minőségibb ellátást nyújt" - mondta.
    Balázs Árpád (Fidesz-KDNP), Siófok polgármestere a gondokat felidézve úgy fogalmazott, "nem gondolta senki sem, hogy a tervező által megálmodott statika álom csupán". Sok vizsgálatot kellett elvégezni a megfelelő, több nemzedéket kiszolgálni képes műszaki megoldás megtalálásához, mivel a Sió-csatorna közelsége miatt speciális, homokos, üledékes a helyszín talajszerkezete - tette hozzá. Kiemelte, hogy a beruházás során a magasabb színvonalú egészségügyi ellátás mellett új munkahelyek is létrejönnek.
    Siófok önkormányzata a sajtótájékoztatón elhangzottak szerint 200 millió, a fenntartó 18,5 millió, míg az állam 149 millió forinttal járult hozzá a projekt folytatásához és befejezéséhez.

Forrás MTI

2014 JÚL 02 11:08:50/