Valóban jót tesz a csokoládé?
Korábbi tanulmányok áttekintő vizsgálata során kiderült, hogy a csokoládéban található kakaó valójában jó a szervezetnek. Azért legyünk óvatosak: miközben jótékonynak tűnik, a mindennapos hatása az egészségre nem teljesen egyértelmű. Mindezek mellett a kutatók még nem állnak készen olyan javaslatok készítésére, melyek az ajánlott csokoládé mennyiségéről vagy típusáról szolgáltatnak információt.

„Amikor vizsgáljuk az előnyöket és a hátrányokat, nem szabad elsiklani a csokoládéval bevitt extra kalória és cukor felett” – nyilatkozta Xiaochen Lin, a kutatás vezető szerzője, a Brown University hallgatója.


Mit is tudunk a kakaó egyik alkotójáról, a flavonoidokról? Milyen hatást gyakorolnak az érrendszerre és az anyagcserére? Ezen kérdések könnyebb megválaszolására Lin és kollégái 19 kísérlet adatait nézték át, melyben 1.131 résztvevő vett részt. A résztvevőknek 166 és 2110 mg flavonoidot kellett fogyasztaniuk naponta két héttől akár egy éven át.

A csokoládék flavonoid tartalma nem egyenlő a termékek között. Egy 2011-ben megjelent kutatás szerint az étcsokoládék flavonoid tartalma is tág határok között mozog, bár még így is több található bennük, mint a tej- vagy a fehér csokoládékban.


Az eredmények szerint azok, akik magas flavonoid tartalmú csokoládét fogyasztottak alacsonyabb triglicerid szinttel rendelkeztek, ezzel védve a szív- és érrendszert. Emellett ezen emberek szervezete könnyebben szabályozta a gyulladásos folyamatokat és a vércukor szintet. A hatások enyhék voltak, azonban statisztikailag szignifikánsak. Emellett az eredmények alapján a hatás megegyezik a túlsúlyos, vagy más egészségügyi problémával küzdő embereknél is.


Pillanatnyilag Lin és munkatársai még nem fogalmazták meg az ajánlott csokoládé mennyiségét. Emellett fontos megemlíteni, hogy a legtöbb kutatás során az étcsokoládét vizsgálták. A University of Michigan adatai szerint az étcsokoládék minimum 60%-os kakaót, és kevés hozzáadott cukrot tartalmaznak.


Miért tehet jót nekünk a csokoládé?

John Finley, a Louisiana State University professzora szerint a flavonoidok hasznosak a szervezetnek, mivel szabályozzák a gyulladásos reakciókat, mely kapcsolatba hozható a cukorbetegséggel és a különböző szívbetegségekkel. Azonban a kakaót gyakran magas cukortartalmú termékkel kombinálják, így óvatosnak kell lenni.


Finley szerint – aki a kutatásban nem vett részt – a flavonoidok kakaó tartalmú étrendkiegészítőként való bevitele jelenthet megoldást. „Én például mindennap zabkásához adagolom, durván két evőkanálnyi, körülbelül 25 gramm kakaót szórva rá. Emellett az extra sötét csokoládét ajánlom mindenkinek. A több jótékony hatása mellett finomabb is”.

A kutatás a The Journal of Nutrition című kiadványban jelent meg.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2016 OKT 31 09:00:00/