Városi egészségnapot tartanak Szolnokon
Városi egészségnapot tartanak a betegségek megelőzése, illetve korai felfedezése érdekében szombaton Szolnokon, a Tiszaligeti Sportcsarnokban az önkormányzat és a Hetényi kórház közös szervezésében.

Maroska Anikó, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Hetényi kórház ápolási igazgatója az MTI-nek elmondta: az intézmény sikeres pályázatával 124 millió forintot nyert el egy szolnoki kistérségi egészségfejlesztési programra, amelynek célja az ott élők egészségi állapotának javítása, az aktív életmód kialakítása.
    A program keretében létrehozott egészségfejlesztési iroda háziorvosok, egészségügyi szakemberek, civil szervezetek és helyi önkormányzatok képviselőinek bevonásával csoportos és egyénre szabott programokat szervez a szolnoki kistérség 17 településére - tette hozzá.

Az e törekvéshez illeszkedő szolnoki egészségnapon lesz több, a szív- és érrendszeri betegségekkel összefüggő vizsgálat, zöldhályogszűrés, csontsűrűség-, hallás-, légzésfunkció-, bőrgyógyászati vizsgálat, szájüregi rákszűrés, valamint dietétikai tanácsadás. Valamennyi szűrésen ingyenesen vehetnek részt az érdeklődők. Ezzel párhuzamosan több előadás hangzik el a szív- és érrendszeri betegségeket okozó kockázati tényezőkről, a cukorbetegség jellemzőiről és a diétázásról.  
A szórakoztató programokkal mozgásra szeretnék serkenteni az embereket: az érdeklődők időseknek szánt tornán, valamint speciális gerinc- és érrendszeri tornán vehetnek részt, de megismerkedhetnek a stresszoldó jógával, a testet átmozgató zumbával és a relaxálással is.

Forrás: MTI

2014 JÚN 02 18:34:00/