Véradással nem terjed az Alzheimer- és a Parkinson-kór
Egy kicsit fellélegezhetnek azok az emberek, akik vérátömlesztést kaptak, miután egy friss kutatás nem talált bizonyítékot arra, hogy a degeneratív agyi rendellenességek vér útján terjednének.

„Ez a kutatás megnyugtató lehet azoknak, akik Alzheimer- vagy Parkinson-kóros betegektől kaptak vérátömlesztést” – mondta a svéd kutatás áttekintését végző geriátriai szakértő, Dr. Irving Gomolin, a Winthrop Egyetemi Kórház munkatársa. „Az eredmények azt mutatják, hogy ezeknek a betegségeknek a vér útján történő átvitele vagy biológiailag lehetetlen, vagy legrosszabb esetben rendkívül ritka”.


A stockholmi Karolinska Intézet kutatói Dr. Gustaf Edgren vezetésével több mint 40 ezer dán és svéd beteg adatait elemezték. Mindegyik páciens 1968. és 2012. között kapott vért olyan emberektől, akiket később a demencia valamilyen válfajával illetve Parkinson-kórral diagnosztizáltak. Ezeket a betegeket több mint 1,4 millió olyan személlyel hasonlították össze, akik nem kaptak vért olyan donoroktól, akikben később kimutattak ilyen betegségeket.


Az Annals of Internal Medicine című szaklap június 27-i számában megjelent tanulmányból az derült ki, hogy mindkét csoport tagjaiban ugyanakkora volt a neurodegeneratív rendellenességek kialakulásának valószínűsége, ami egyértelműen bizonyítja, hogy ezek a betegségek nem vihetők át vérátömlesztés útján.


Gomolin szerint ez a véradók számára is jó hír, mert így az Alzheimer- vagy Parkinson-kóros betegeket nem kell kizárni a lehetséges véradók közül.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 JÚL 04 09:00:00/