Vérátömlesztés: A frissebb vér nem jobb vér
Egy kanadai tanulmány pontot tett annak a kérdésnek a végére, hogy a transzfúzió során használt vérkészítmények kora befolyásolja-e a betegek túlélését.
Egy kanadai tanulmány pontot tett annak a kérdésnek a végére, hogy a transzfúzió során használt vérkészítmények kora befolyásolja-e a betegek túlélését.

Erős tudományos bizonyítékok állnak rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy a friss vér átömlesztése nem javítja a betegségének kimenetelét a már régebb óta tárolt vér adásával szemben. Ezáltal a klinikusok is megnyugodhatnak, hogy a frissebb vérkészítmények nem jobbak a már régebb óta tároltaknál – fogalmaz Nancy Heddle, a McMaster University (Hamilton, Ontario) tanára és a Transzfúziós Központ vezetője.

A kutatásban 31.500 páciens eredményeit tanulmányozták, hat különböző kórházból az Egyesült Államokban, Kanadában, Izraelben és Ausztráliában. A kórházon belüli halálozás 9,1% volt azok körében, akik friss vér transzfúzióján estek át, és 8,7% azok körében akik már régebbi vért kaptak.

A vérkészítményeket 42 napig tárolhatják a beadás előtt, az általános gyakorlat pedig az, hogy mindig a már régebb óta tárolt készítményeket adják be. Mivel a tárolás során biokémiai, szerkezeti és funkcionális változások következnek be a vérben, a régebbi vérkészítmények adására számos aggodalom fogalmazódott meg a klinikusokban – magyarázza John Eikelboom, a McMaster orvos professzora, a tanulmány társszerzője. „Ez a tanulmány biztosít minket arról, hogy az öregedés nem rossz – még a vérnek sem.” – tette hozzá.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2016 NOV 07 16:00:00/