Vérnyomáscsökkentés gyógyszerek nélkül
Alicia McDonough, a Dél-Kaliforniai Egyetem professzora szerint az olyan káliumban gazdag ételek fogyasztása, mint az édesburgonya, avokádó, spenót, bab, banán, de még a kávé is csökkenheti a magas vérnyomást.
A nátriumbevitel csökkentésével alacsonyabbá válik a vérnyomás, de bizonyított, hogy a káliumbevitel is ugyanolyan hatással van a hipertóniára. A hipertónia globális egészségügyi probléma, ami 1 milliárd embert érint a világon.  A World Health Organization (Egészségügyi Világszervezet, WHO) számításai szerint a hipertónia legalább 51%-ban felelős a halálos kimenetelű stroke, illetve 45%-ban szintén halálos kimenetelű szívbetegség kialakulásáért.

McDonough úgy véli, leírta a kapcsolatot a magas vérnyomás és a nátrium – kálium arányának között. Eredményeit az American Journal of Physiology — Endocrinology and Metabolism folyóiratban publikálta is. A beszámolójából – melyben több korábbi tanulmányt tekintett át –  kiderül, hogy a magasabb káliumbevitelhez alacsony vérnyomás kapcsolható, nátrium beviteltől függetlenül. A kedvező hatás abban az esetben is fennállt, amikor a kutatás alanyai táplálékkiegészítőként vettek magukhoz káliumot. McDonough rágcsálókon végzett tanulmányok alapján is ellenőrizte a kálium hasznosságát. Az állatkísérletekből tudható, hogy a szervezet a nátrium felhasználásával próbálja kiegyensúlyozni a vér káliumszintjét, ami kritikus a normális szív, ideg és izomfunkciók szempontjából.

Amikor több káliumot veszünk magunkhoz, a vesénk sót és vizet választ ki, ami növeli a kálium kiválasztást, tulajdonképpen olyan hatással van, mintha vizelethajtót szednénk – magyarázza McDonough.

A kálium étellel való bevitele tudatos odafigyelést igényel. Korai őseink egyszerű étrendet követettek, ami leginkább gyümölcsökből, zöldségekből, babokból, gabonából állt és nagyon alacsony nátriumbevitelre került sor, ennek eredményeként az ember szervezetében nátrium hiány alakult ki- magyarázza a szakember. Napjainkban ez az ellentétére változott, a feldolgozott ételekhez adott só kielégíti a nátriumhiányt, viszont általában nagyon alacsony káliumtartalmúak. Ez jelentősen növeli a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát.

Mennyi káliumot kell akkor bevinnünk a szervezetünkbe? Nem túl sokat, a napi ajánlás 3,5 gramm, de a 2004-es Institute of Medicine ajánlása alapján a felnőtteknek ajánlott napi mennyiség akkor is csak 4,7 gramm, ha egy kicsit szeretnénk a vérnyomásunkat csökkenteni. Egy csésze méretű adag fekete bab elfogyasztásával már el is érjük az ajánlott napi mennyiség felét.

McDonough törekvései közé tartozik, hogy az étel káliumtartalma fel legyen tüntetve az élelmiszercímkéken, ezáltal tudatos fogyasztóvá válhassunk, illetve javasolja, hogy a természetben is megtalálható forrásokból vegyük magunkhoz a nélkülözhetetlen ásványi anyagot.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 ÁPR 20 12:00:00/