Zselatin – az ízületi problémák csodaszere?
Egy új tanulmány szerint zselatin táplálékkiegészítő fogyasztása – intenzív testmozgás mellett – segítheti az ízületi szalagok, inak és a csontok épülését.

A kötőszövet sérülései egyaránt érinti a sportolókat és az időseket, és sajnos csökkenti az érintettek lelkesedését a testmozgásra, akár élsportoló, akár fogyni vágyó vagy csak formában szeretné tartani magát az illető. Az ilyen sérülések megelőzésére és a sérülésből való felépülés javítására irányuló kutatások nagyon népszerűek.

Az étrend kiegészítők ízületi gyakorolt hatását a Keith Baar’s Functional Molecular Biology Laboratory (UC Davis College of Biological Sciences) és az Australian Institute of Sport kutatói laboratóriumban előállított mesterséges szalagokon is vizsgálták.


Zselatin, C-vitamin és testmozgás

Nyolc fiatal egészséges férfit vontak be a vizsgálatba, akik zselatint és C-vitamint szedtek, majd egy rövid gyakorlatot kellett elvégezniük. Vérvételük során annak aminosav tartalmát vizsgálták, mely a kollagén – és ez által az inak, ínszalagok és csontok – szintézishez szükséges. A zselatin kiegészítés emelte a vérben az aminosavak szintjét, és javította a mesterséges laboratóriumi szalagok mechanikáját.


“Ezek az adatok arra utalnak, hogy a zselatin és C-vitamin kiegészítők fogyasztása egy időszakos edzésprogram mellett segíthet a sérülések megelőzésében és szöveti regenerációban.”

A tanulmány az American Journal of Clinical Nutrition folyóiratban jelent meg.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2016 DEC 30 12:00:00/