A depresszió ugyanannyira árt a szívnek, mint az elhízás
Egy az Atherosclerosis című lapban közzétett kutatás kimutatta, hogy a szív- és érrendszeri megbetegedések szempontjából a depresszió szinte ugyanakkora kockázati tényezőt jelent a férfiakra nézve, mint a magas koleszterinszint vagy az elhízás.
A WHO világszervezete szerint 350 millió ember él depresszióval, ami a lélek mellett a testre is negatív hatással van. Amint arról Karl-Heinz Ladwig, a Helmholtz Zentrum München Epidemiológiai Intézetének munkatársa beszámolt, ma már nem kétséges, hogy a depresszió kockázatot jelent a szív- és érrendszer állapotára, a kérdés csak az, hogy a dohányzás, a magas koleszterinszint és vérnyomás, illetve az elhízás mellett mekkora szerepet játszik ez a tényező.

Hogy ezt kiderítsék, Ladwig és csapat 3428 negyvenöt és hetvennégy év közötti férfi beteget kísértek figyelemmel tíz éven keresztül, és valamennyiüknél összevetették a depresszió és a négy másik kockázati tényező mértékét. A vizsgálatokból az derült ki, hogy a szív- és érrendszeri megbetegedésekre a depressziónak majdnem ugyanakkora hatása lehet, mint a magas koleszterinszintnek vagy az elhízásnak, ezeknél csak a dohányzásnak és a magas vérnyomásnak van nagyobb befolyása a betegségre.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 JAN 18 09:00:00/