A depressziós betegeknél kevésbé hatékony a kemoterápia
Az ESMO Asia 2016 Congress-en közölt eredmények szerint egy agyserkentő fehérje fontos szerepet játszik abban, hogy a betegek hogyan reagálnak a kemoterápiára. A kutatás során kiderült, hogy a depressziótól szenvedő daganatos betegek brain-derived neurotrophic factor (BDNF) vérben mért szintje csökkent. Az alacsony szinttel együtt jár a kemoterápia csökkent hatékonysága, illetve a csökkent tolerancia a mellékhatásokkal szemben.
A kutatás vezető szerzője Yufeng Wu, az Affiliated Cancer Hospital of Zhengzhou University onkológia részlegének vezetője nyilatkozta: „Elengedhetetlen, hogy az orvosok több figyelmet fordítsanak a betegek érzelmi állapotára. A depresszió csökkentheti a kemoterápia hatékonyságát, a főszerepet pedig a BDNF játssza.”

A rosszkedv általános a daganatos betegek körében, különösen végstádium esetén. A BDNF alapvetően fontos  az egészséges agyi működéshez, alacsony szintje és számos mentális betegség közötti összefüggést felismerték már. A nemrégiben megjelent kutatásban a depresszió és az előrehaladott tüdőrák kimenetele közti kapcsolatot vizsgálták.

A kutatók 186 újonnan diagnosztizált, kemoterápiával kezelt résztvevőt követtek. A terápia kezdete előtti napon mindenkinek meg kellett becsülnie a depressziója szintjét, emellett nyilatkoztak az életminőségükről, általános adataikról.

Az eredmények alapján azok szenvedtek a legsúlyosabb depressziótól, akiknek már áttétjeik voltak, s az ő toleranciájuk volt a legalacsonyabb is. Így a mellékhatások közül megjelent a hányinger, a fehérvérsejtek csökkenése és a hosszabb kórházi tartózkodás. A súlyos depresszió lecsökkentette a betegek túlélését is anélkül, hogy a betegség súlyosabbá vált volna.

A BDNF határozottan növelte a kemoterápia által megölt tumoros sejtek számát. A depressziós betegek BDNF szintje alacsonyabb, így a szervezetük kevésbé hatékonyan válaszolt a kemoterápiás kezelésre, ezzel csökkentve a túlélés esélyét.

„A célunk különböző gyógyszerek, így például fluoxetin felírása a depressziós betegek számára, majd a kemoterápia iránti érzékenység vizsgálása” – tette hozzá Wu. Az eredményekre reagált Ravindran Kanesvaran, a Duke-NUS Medical School docense: „A depresszió és a rosszabb túlélés közötti kapcsolat szignifikáns, s ez összefügghet a BDNF csökkent szintjével.”


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2016 DEC 31 12:00:00/