A depressziós szülő gyereke jó eséllyel maga is depresszióval küzd majd
A depresszióval küzdő szülők gyerekei körében gyakoribb a depresszió kialakulásának veszélye, valamint a halandósági ráta is magasabb – derül ki egy friss kutatásból.

Az American Journal of Psychiatry című szaklapban publikált anyag rávilágít arra, hogy noha a depresszió rendszerint tinédzserkorban jelentkezik először, a hasonló problémával küzdő szülők gyerekeinél később, érettebb korban is feltűnhetnek ezek a problémák.


A hosszútávú kutatás során tíz, illetve húsz éven keresztül vizsgálták a leszármazottakat, akik ebben az időszakban kamaszok vagy éppen fiatal felnőttek voltak. Minden jel arra mutat, hogy a depressziós szülők gyerekeinek háromszor nagyobb az esélyük arra, hogy maguk is depressziósak lesznek, illetve szorongással küzdenek majd a későbbiekben.


A kutatás 1982-ben vette kezdetét, az utolsó interjúkra pedig 2015-ben került sor. Az interjúk hat hullámban készültek, 2, 10, 20, 25 és 30 évenként. A felmérés 91 család 261 biológiai gyermekét vizsgálta.


Noha a magas- illetve alacsony kockázati csoportba tartozók között nem volt különbség iskolai végzettség, munkahelyi státusz és bevétel tekintetében a 30 év során, a magas kockázati csoport között nagyobb arányban akadtak elváltak, külön élők, illetve olyanok, akiknek kevesebb gyerekük volt.


„Minden jel arra mutat, hogy a családi anamnézis segítségével jó eséllyel következtethetünk a később depresszió kialakulásának esélyére” – mondja a kutatást vezető Myrna Weissman, a Columbia Egyetem munkatársa.


Forrás: Medipress - fotó: Pixabay
2017 ÁPR 02 09:00:00/