A düh, a idegesség és az extrém testmozgás növeli a szívinfarktus kockázatát
Ha az ember dühbe gurul, felidegesíti magát vagy épp megerőlteti magát testmozgás során, egy órán belül duplájára növekszik a szívinfarktus veszélye – derül ki egy nemzetközi kutatásból, amely 52 ország 12 ezer olyan páciens esetét vizsgálta, akik életük első szívinfarktusán estek át.

Kiderült, hogy ezeknek az embereknek egy jelentős része – hétből egy résztvevő – megerőltette magát testmozgás során vagy épp komoly érzelmi megrázkódtatáson esett át, esetleg mindkét élményt átélte egy órával a szívroham bekövetkezte előtt.


A kockázat azokban az esetekben volt a legmagasabb, amikor a megterhelő testmozgás dühvel vagy idegességgel társult, például amikor a páciensek a szokásosnál jobban megterhelték szervezetüket, mert épp mérgesek voltak valami miatt.

A Circulation című szaklapban publikált anyag szerint ezek a körülmények jelentősen növelték a szívinfarktus kockázatát, függetlenül az egyéb tényezőktől, mint amilyen például a dohányzás, a túlsúly, a magas vérnyomás és egyéb egészségügyi problémák. Abban sincs különbség, hogy a düh vagy az idegesség az, ami ártalmasabb: úgy tűnik, mindkét negatív érzés megélése extra kockázatot jelent.


A kutatást vezető Barry J. Jacobs szerint ez az anyag újabb bizonyíték arra, hogy a test és a szellem egészsége közötti összefüggés jelentősebb, mint gondolnánk.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2016 OKT 22 12:00:00/