A fiatal, magányos, hiperaktív férfiak között sok a játékfüggő
A fiatal, egyedülálló férfiak közül sokan válnak videójáték-függővé. Ez a függőség gyakran menekülést jelent a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD) elől.

„A játékfüggőség érdekes módon gyakoribb a fiatal férfiak körében, és különösen azokra jellemző, akik nincsenek épp párkapcsolatban” – összegzi a lényeget a kutatást vezető Cecilie Schou Andreassen, a Bergeni Egyetem munkatársa.


A szakember több mint 20 ezer résztvevő bevonásával dolgozott. A cél a videójáték-függőség feltérképezése volt. A Psychology of Addictive Behaviors című szaklapban publikált anyag szerint viszonylag egyszerűen megállapítható, milyen körülmények valószínűsítik a függőséget, ami a prevenció során is hatékony megoldás lehet.


„Számos esetben a páciens azért lesz játékfüggő, mert egy pszichiátriai betegség elől menekül. Gyakran ez nem más, mint az ADHD, aminek következtében állandóan nyugtalanok, és képtelenek egy helyben ülni” – vélekedik a szakember.


Kiderült az is, hogy a férfiak gyakrabban lesznek függők, mint a nők, méghozzá a videójátékok mellett a szerencsejátékok, és az online pornográfia is komoly veszélyt jelent. A nőket inkább a közösségi média, az sms-ezés és az online vásárlás teszi függővé.


Azok, akik függővé válnak, állandóan a játékra gondolnak, jelentős és egyre több időt töltenek a gép előtt, gyakran azért játszanak, hogy megfeledkezzenek a valóságról. A legtöbbször volt valaki, aki megpróbálta őket leszoktatni, de nem járt sikerrel, és a játékos pocsékul érzi magát, ha nem hódolhat szenvedélyének. Emiatt gyakran bonyolódik vitákba, veszekedésekbe, és hanyagolja el hétköznapi teendőit is.


 
Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 MÁJ 22 12:00:00/