A fűtetlen lakásokban élő gyerekek sokat szoronganak
Számos pszichológiai problémával kényszerülhetnek szembenézni azok a gyerekek, akik hideg, fűtetlen otthonokban élnek – derül ki a University of Otago munkatársainak friss kutatásából.
A szakemberek tizenhét iskola 656 diákját vizsgálták Új-Zéland különböző területein. Egyértelművé vált az összefüggés a nem megfelelően fűtött otthonok, a reszketés és a szorongás között. Emellett az érintett fiataloknak számos egyéb mentális problémával is szembe kell nézniük a didergés eredményeként.

Ezek a gyerekek nehezebben nyitnak társaik felém gyakran szoronganak társaságban, továbbá nehezebben veszik rá magukat ara, hogy elkészítsék a házi feladatot. Igen gyakori az is, hogy ne aludják ki magukat, és ezért másnap fáradtak az iskolában.

A Social Science and Medicine című szaklapban publikált anyag szerint a kutatás során megkérdezettek mintegy fele – pontosabban: 47 százalék – érzi úgy, hogy telenként az otthona „néha túl hideg”, míg további 40 százalék arról számolt be, hogy otthona „gyakran” vagy épp „mindig” hideg.

A megkérdezettek több mint kétharmada – 70 százalék – reszketett már legalább egyszer a tél folyamán, miközben nyolcból egy fiatal – 13,1 százlék – maga is hozzájárul az otthoni számlák kifizetéséhez.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 FEB 21 13:00:00/