A génektől is függ a boldogság
A leginkább elégedettnek tartott nemzetek lakói egy meghatározott genetikai jellemzővel bírnak: DNS-ük sokkal nagyobb arányban tartalmaz egy bizonyos allélt, amely az öröm megélésében és a fájdalomérzet csökkentésében játszik szerepet – állítják a tudósok, akik azt vizsgálták kutatásukban, hogy a gének és számos külső faktor milyen módon járul hozzá a nemzetek boldogság indexe közötti különbségekhez.

 


Elkészült az első tanulmány, amely kapcsolatot mutat a genetikai állomány és a nemzet boldogsága között. A leginkább elégedettnek tartott nemzetek lakói egy meghatározott genetikai jellemzővel bírnak: DNS-ük sokkal nagyobb arányban tartalmaz egy bizonyos allélt, amely az öröm megélésében és a fájdalomérzet csökkentésében játszik szerepet – állítják a tudósok, akik azt vizsgálták kutatásukban, hogy a gének és számos külső faktor milyen módon járul hozzá a nemzetek boldogság indexe közötti különbségekhez. Mihail Minkov, a Várnai Egyetem és Michael Bond, a Hongkongi Műszaki Egyetem kutatója a Journal of Happiness Studies folyóiratban tették közzé tanulmányukat. 

 

A tudósok vizsgálatuk során szoros összefüggést találtak egy nemzet boldogsága és egy bizonyos A-allél jelenlétének a zsírsavamid-hidroláz enzim (FAAH) rs324420 génvariánsában az adott nemzet polgárainak genomjában. Az FAAH hozzájárul az örömérzet kialakulásához és a fájdalomcsökkentést segíti, míg az allél hátráltatja a fájdalomérzékelést.

A vizsgált népek esetében, akik kiemelkedő számban tartották magukat elégedettnek (mint például a nyugat-afrikai Ghána és Nigéria, a latin-amerikai Mexikó és Kolumbia), kimutatható volt az A-allél.

Az arab országok közül a legkevésbé tartja boldognak magát Irak és Jordánia, a kelet-ázsiaiak közül Hongkong és Kína, Thaiföld és Tajvan, és mint a kutatók feltárták, az A-allél ezeknél a nemzeteknél volt kevésbé kimutatható.

 

A genetika önmagában kevés a boldogsághoz

 

A cikk szerzői hangsúlyozzák azonban, hogy nem csak a genetikától függ a boldogság. A gazdasági és politikai nehézségek például nagyban befolyásolják a boldogságérzet hiányát Kelet-Európában– az oroszok és az észtek körében, annak ellenére, hogy az A-allél az északkelet-európai nemzetek génjeiben például túlsúlyban van. 


Forrás: sciencedaily.com, foto: st0rmz (flicker.com)
2016 JAN 17 16:05:41/