A joghurtokban található probiotikum megvéd a depressziótól
A Virginia Egyetem Orvosi Iskolájának kutatói egereken végzett kísérletek során arra a felfedezésre jutottak, hogy az élőkultúrás joghurtokban található Lactobacillus nevű baktérium képes megszüntetni a rágcsálókban a depressziós tüneteket.
Amint arról a kutatást vezető Alban Gaultier beszámolt, a tudósok abban bíznak, hogy mindez embereknél is működni fog, és így a depresszió ellen a gyógyszerek helyett egy egyszerű étrendbeli változtatással lehet majd segíteni. A szakember hozzátette, hogy a depressziót kutató orvosok körében a bél mikrobiomja régóta az érdeklődés középpontjában van, és most az egereken is éppen ezt szerették volna letesztelni, hogy vajon ez a mikrobiom szerepet játszik-e a depresszió kialakulásában.

A kísérlet során az egereket nyugalmi állapotban és stresszes állapotban vizsgálták, és kiderült, hogy a depresszió tünetei akkor kerültek elő, amikor a bélből a Lactobacillus eltűnt. Amint azonban ezt a baktériumot az élelemmel együtt visszajuttatták az egerekbe, a kedélyállapotuk helyreállt. A szakemberek azt is megállapították, hogy mindez amiatt történik, hogy a Lactobacillus hatással van a vérben található egyik metabolitnak, a kinureninnek a szintjére, ami a depresszió egyik kiváltója.

A kutatók a jövőben embereken is szeretnék elvégezni a vizsgálatokat, de addig is minden depresszióst arra figyelmeztetnek, hogy ne kezdjenek el gyógyszer helyett joghurtot enni, illetve mielőtt bármilyen változást eszközölnének a gyógyszerszedésükben, konzultáljanak a kezelőorvosukkal.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 MÁR 20 10:00:00/