A középkorú nők 15 százaléka bulimiával vagy anorexiával küzd
Sokan hiszik, hogy az étkezési zavarok főként a fiatal lányok életét keserítik meg. Ezzel szemben meglepő statisztika, hogy a Beat nevű jótékonysági szervezet felmérése szerint a középkorú nők 15 százaléka szembe kényszerült már nézni a bulimiával vagy az anorexiával, ráadásul több mint a negyedük (a teljes vizsgált minta 3,6%-a) az elmúlt egy évben tette ezt.
„Ennél a korcsoportnál a leggyakrabban a tönkrement házasság, a válás, illetve egy szülő halála az, ami miatt az étkezési zavar kialakul. Gyakori tévhit, hogy a probléma csak a 18 éven aluliakat érinti, holott bármilyen trauma vezethet ahhoz, hogy valaki a saját szervezete ellen forduljon” – mondja a Beat képviseletében Rebecca Field.

A University College London és a New York-i Icahn School of Medicine 40 és 50 közötti nőket vizsgált, s kiderült, hogy a valójában akkor a legnagyobb az étkezési zavarok esélye 40 fölött, ha valamilyen trauma következett be gyermekkorban. A szülő korai halála például olyan tényező, ami miatt hétszer nagyobb az étkezési zavar esélye azokhoz képest ahol nem halt meg szülő, de már az is megnöveli a kockázatot, ha az anya nem figyelt eléggé annak idején gyermekére.

A kutatásból az is kiderül, hogy az emberek többségénél biológiai, illetve genetikai háttere is van az étkezési zavarra való hajlamnak, amit úgy tűnik, egy-egy traumatikus életesemény mélyít el. A szakember szerint fontos megjegyezni, hogy vizsgálatuk csak összefüggést mutatott ki, oksági viszonyt nem. Bár ez az elképzelés, egyelőre nem lehet teljes bizonyossággal kijelenteni, hogy egy hirtelen változás vagy trauma gyermekkorban szorongáshoz vezet, ami aztán olyan méreteket ölt, hogy az előbb-utóbb étkezési zavarhoz vezet – ennek megerősítéséhez további vizsgálatok szükségesek.

 


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 JAN 22 12:00:00/