A megfelelő kommunikáció a házassági elégedettség kulcsa?
A legtöbbször azért kérnek szakmai segítséget a párok, mert képtelenek megfelelően kommunikálni egymással. A Georgia Egyetem munkatársai szerint a megfelelő kommunikációs képesség önmagában véve nem jelent sikert, de nagyban hozzájárul a kapcsolat minőségének fenntartásához.

„Egyértelmű, hogy a kommunikáció és az elégedettség mértéke között van korreláció, ezzel együtt azonban hosszútávon nem csak ez határozza meg a párkapcsolattal való későbbi elégedettséget” – mondja a kutatást vezető Justin Lavner. Fontos azonban az is, hogy milyen környezeti stresszhatásokkal kell megküzdenie a párnak, milyen aktivitás és interakció van közöttük, és milyen személyiségjegyekkel rendelkeznek.


„Teljesen igaz, hogy az elégedett párok közötti kommunikáció pozitívabb, ahogyan az is igaz, hogy a jobban kommunikáló párok elégedettebb a kapcsolatukkal. Nem biztos azonban, hogy ok-okozati összefüggés van a kettő között, mivel rengeteg egyéb tényező is befolyásolja a párkapcsolat minőségét” – teszi hozzá a szakember.


A kutatócsoport 400 olyan alacsony jövedelmű friss házaspárt vizsgált három éven keresztül, akik Los Angelesben élnek. A párok négy alkalommal találkoztak ez idő alatt a szakemberekkel, és mindegyik alkalommal egy kommunikációs feladatot kellett teljesíteniük, majd kérdőívet kitölteni arról, mennyire elégedettek a házassággal.


A korreláció egyértelműnek bizonyult: a leginkább elégedettek kommunikáltak a legjobban, és a pozitív gondolkozás és a hatékonyság is erőteljesebb volt. A szakemberek most azt vizsgálják, hogy a személyiségjegyek mindebben mennyire játszhatnak fontos szerepet.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 JÚL 20 09:00:00/