A napsütés jót tesz a mentális egészségnek a hőmérséklettől, légszennyezettségtől, és az esőtől függetlenül
Egy nemrégiben megjelent kutatás szerint a mentális egészségünkre való hatása a napfelkelte és a naplemente közti időtől függ.

A napsütés számít. Sokat. Ez a hír nem újdonság, de egy nemrégiben megjelent kutatás szerint a mentális egészségünkre való hatása a napfelkelte és a naplemente közti időtől függ.

A napod égetően forró lehet, magas légszennyezettséggel és esőfelhőkkel teli, ezektől azonban még nem lesz rossz kedved. Amennyiben lehetőséged van napsugarakkal kellően feltöltődni, az érzelmi szinted stabil marad. Amint csökken viszont a napsütéses órák száma, a rosszkedv a tetőfokára hág. Ez a megfigyelés sokakra igaz, nem csak a szezonális affektív zavarral diagnosztizáltakra.

„Ez a kutatásunk egyik legmeglepőbb eredménye” – nyilatkozta Mark Beecher, klinikai professzor és okleveles pszichológus a BYU Tanácsadói és Pszichológiai Szolgálattól. „Egy esős vagy szennyezett napon az emberek panaszkodnak a rossz hangulatuk miatt. De mi nem ezt találtuk. Ez mind nem számít, ami viszont igen, az a napfelkelte és a naplemente között eltelt idő.” A terapeutáknak fel kell készülni a téli hónapokra, hiszen a kevesebb napsütéses órák miatt az emberek érzelmileg instabilabbak.

A kutatás – mely a Journal of Affective Disorders című kiadványban jelent meg – egy egyszerű beszélgetéssel kezdődött, mely felpiszkálta Beecher kíváncsiságát.

„Mark és én évek óta szomszédok és jó barátok vagyunk, gyakran utazunk együtt busszal” – mesélte Lawrence Rees, aki fizika professzor a BYU-n. „Ilyenkor természetesen mindennapi dolgokról beszélgetünk, például milyen az évfolyam? Hogy megy a szemeszter? Milyen az időjárás? Egy napon eléggé viharos volt az idő, és megkérdeztem Markot, hogy ilyenkor több-e a betege. Nem tudott biztosat mondani, nehéz pontos adatokat nyerni.”

Rees rájött, hogy fizika professzorként a Provo régió időjárási adataihoz hozzáfér, Beecher pedig pszichológusként az egészségügyi adatokhoz. Ezután megkeresték a BYU statisztika professzorát, Dennis Eggettet, aki elvégezte a szükséges elemzéseket, s így született meg a fenti kutatás eredménye.Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2016 NOV 10 18:00:00/