A nevetés jót tesz a fizikai aktivitásnak
Úgy néz ki, a tudomány is igazolja, hogy a nevetés a legjobb orvosság, különösen idős korban. Az új, Georgia State University által végzett kutatás szerint érdemes a visszafogott testmozgást nevetéssel kombinálni, mert így az idősek mentális épsége is megőrizhető.

A The Gerontologist című szaklapban publikált anyag szerint a testmozgás bármilyen korban jót tesz az egészségnek, és a mentális képességek szinten tartásában és fejlesztésében is segít. A pozitív hatások között szerepel ezzel együtt a szív egészsége, a súlykontrol, a diabétesz kockázatának csökkenése, továbbá a tény, hogy az izomzat is erősödik.


A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) ajánlása szerint a 65 éves és annál idősebb páciensek jól teszik, ha naponta legalább 150 percet töltenek visszafogott intenzitású aerob mozgással, például kocogással.

Ajánlott továbbá az izomerősítő gyakorlatok végzése is, ebbe a kategóriába tartoznak a felülések, illetve a nehéz táskák cipelése. Heti két alkalom elég ahhoz, hogy az idős ember aktív tudjon maradni hosszútávon is.


Mivel jelenleg több mint 31 millió 50 éven felüli amerikai egyáltalán nem sportol, a CDC azt vizsgálta, mi lehet ennek az oka, és hogyan lehet változtatni a tendencián. Kiderült, hogy a problémát az okozza, hogy a többség nem élvezi a testmozgást, és a nevetés az, ami ezen a leginkább segíthet.

A szakemberek ezért most egy olyan pozitív gyakorlatsort dolgoztak ki, amelyben a nevetés is fontos szerepet játszik, és remélik, hogy így szívesebben sportolnak majd az idősek, és az eredményeik is kedvezőbbek lesznek.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2016 OKT 04 09:00:00/