A placebo-hatás igenis működik, de nem csak az elménk hatalmáról szól
A valódi hatóanyaggal teli orvosságokhoz hasonlatos hatást váltanak ki a placebo-tabletták egy sor betegség és probléma – többek között például a migrén, a Parkinson-kór és az irritábilis bél-szindróma és a fogfájás – esetén is.

A szakemberek felfedezték, hogy a tényleges hatóanyag nélküli “kamu-gyógyszerek” valódi, a tudomány által is mérhető jótékony hatást válthatnak ki számos betegség és probléma esetén. Ezek a szerek nem csupán az elmére fejtik ki hatásukat, hanem fizikai szinten is kimutatható pozitív változásokat is hoznak.


Bizonyos esetekben a páciens még azzal is tisztában volt, hogy hatóanyagmentes pirulát vesz magához, mégis csökkentek a kellemetlen tünetek: többek között például az irritábilis bél-szindróma esetén is. A szakemberek jelenleg azon dolgoznak, hogy felfedezzék, vajon a rákkal összefüggésbe hozható tünetek – pl. a krónikus fáradtság – , illetve a hátfájás, az asztma és az alvászavar is „gyógyítható”-e placebo segítségével.


A kutatás középpontjában az a tézis áll, hogy a placebo képes arra, hogy a valódi hatóanyaggal rendelkező gyógyszerekéhez hasonló hatást váltson ki. A Nature Medicine című szaklapban olvasható anyag szerint nem csupán a képzeletünk játszik velünk, a jelenségnek megvan a maga biológiája.


„Amikor egy valódi, aktív kezelést követően placebót veszünk magunkhoz, a placebo az aktív kezelést másolja le az ún. gyógyszeres kondicionális jelenségén keresztül, ezért a fogfájásra fájdalomcsillapítás gyanánt placebót kapó betegek harmada valóban a fájdalom csökkenéséről számol be” – mondja a kutatást vezető Ted Kaptchuk, a Harvard Egyetem professzora.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 JÚL 28 16:00:00/