A plasztikai sebészek gyakran nem ismerik fel pácienseik mentális problémáit
10-ből egy arcplasztikára specializálódott sebészt felkereső páciens olyan mentális problémával küzd, melyben zavart szenved saját testük észlelése. A Baltimore-i John Hopkins University által végzett tanulmány szerint a betegség előfordulási gyakoriságának ellenére a plasztikai sebészek csak kevesebb, mint 5 %-át ismerik fel ezeknek a betegeknek. Ezt a típusú mentális zavart diszmorfofóbiának (rövidítve BDD), vagy testdiszmorfiás zavarnak is nevezik. Legfontosabb tünetei: testérzékelési zavar, folyamatos elégedetlenség egyes testrészekkel, azok torznak érzése, rejtegetése, ellenőrizgetése és szorongásos zavarok kialakulása.
Közzétett jelentések szerint számos plasztikai sebész úgy véli, hogy a néhai szupersztár, Michael Jackson, aki számtalan, testét radikálisan átalakító szépészeti műtétnek vetette alá magát, is ebben a mentális betegségben szenvedhetett. A kutatók szerint a diszmorfofóbia is egyfajta kényszerbetegség, melyben a betegeket túlságosan lefoglalják az általuk felnagyított, de valójában apró testi hibák, melyek leggyakrabban az orr, a szem, a bőr és a haj területeit érintik. „Mindannyian tisztában voltunk vele eddig is, hogy rendelésünkön időnként meg-megjelennek ilyen betegségben szenvedő emberek, de arról fogalmunk sem volt, hogy ilyen gyakran.” – nyilatkozta Dr. Lisa Earnest Ishii, a tanulmány vezetője.

Előzetes kutatási eredmények már rávilágítottak arra, hogy a testdiszmorfiás zavarban szenvedő páciensek körülbelül háromnegyede keres fel plasztikai sebészt konzultációs célból, és 10-ből 6-an alá is vetik magukat szükségtelen beavatkozásoknak.

A jelen kutatásban 600 pácienssel kitölttetett kérdőív egyértelműen megmutatta, milyen gyakori a betegség előfordulása a plasztikai sebészeti praxisban. Ishii véleménye szerint érdemes lenne egy általános szűrőmódszert bevezetni a plasztikai sebészeti gyakorlatba, és a mentális problémákkal küzdő pácienseknek pszichiátriai konzultációt kéne javasolni. Véleménye egyelőre viszont megosztó a plasztikai sebészeti társadalomban, sok szakember ugyanis úgy véli, hogy a páciensek rosszul vennék az ilyesfajta konfrontációt, és ahelyett, hogy megfogadnák az orvosi jó tanácsot, másik sebészeti rendelőt keresnének csak fel.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 JAN 27 09:00:00/