A pszichoterápiás alkalmak reggel a leghatékonyabbak, amikor a kortizol szintje a legmagasabb
Egy új kutatás eredményei szerint a betegek a szorongás, a félelem illetve a fóbiák leküzdésében nagyobb előrelépést mutatnak, amennyiben a terápiás ülés korai napszakban történik, mert a nap folyamán a kortizol hormon szintje ekkor a legmagasabb.

” A kortizol hormon segíti a félelem megszűnését bizonyos terápiás szituációkban” – nyilatkozta Alicia E. Meuret, a kutatás vezetője, klinikai pszichológus a Southern Methodist University intézményből. Az eredmények a Psychoneuroendocrinology című kiadványban jelentek meg.

A tanulmány egy kutatásra épül, mely szerint a szorongás és a félelem legjobb terápiája a korrektív tanulás. Azok a betegek, akik ilyen problémákkal küzdenek legtöbbször túlértékelik az adott szituációban rejlő veszélyt, azonban ha direkt kiteszik őket különböző eseményeknek, megtanulják, hogy egy esetleges katasztrófa bekövetkezésének esélye nagyon kicsi (ez az úgynevezett elárasztásos terápia).


“Például egy beteg fél a liftben, mert attól tart, hogy elájul vagy megfullad, és eközben fizikai tünetei is kialakulnak. Ekkor arra kérjük őket, hogy hosszabb időt töltsenek el egy liftben, így megtanulják, hogy a félelmük valóságalapja csekély. Ezt hívjuk korrektív tanulásnak” nyilatkozta Meuret.


Az elárasztásos terápia nem mindenkinél működik egyformán, így a kutatók keresik a kezelés hatékonyságának a növelésének módját. A kortizol hormon nagy szerepet játszik a félelem megszüntetésében. Elnyomja a korábbi élmények okozta félelmet, miközben a jelenben segíti a beteget alkalmazkodni és a korrektív tanulásra emlékezni.


“Egy korábbi tanulmányban kimutattuk, hogy a kortizol segíti a korrektív tanulás alkalmazását az elárasztásos terápia során, és az is ismert volt számunkra, hogy a reggeli időszakban a legmagasabb a kortizol szintje. Azt azonban nem tudtuk, hogy a napszak és a terápia sikeressége között a kortizol vajon mediátorként viselkedik-e. A mostani kutatásban ezt kutattuk” nyilatkozta Meuret.

A kutatásban 24 pánikzavarral és agorafóbiával küzdő ember vett részt. Minden résztvevőnél egy hagyományos pszichoterápiás kezelést, az elárasztásos terápiát alkalmazták 3 héten keresztül, átlagosan 40 percig. A kezelés során a kortizol szintet a nyálból állapították meg. A kutatók mérték a betegek veszélyérzetét, viselkedését és a pánikrohamuk súlyosságát.

Azok, akiknek a terápiás alkalmuk reggel kezdődött, nagyobb sikerrel uralták a félelmüket, mint a többiek, s a következő ülés során enyhébb tüneteket tapasztaltak.

Meuret azonban óva int az eredményekkel kapcsolatban, hiszen a kortizol hatásmechanizmusa a terápiás hatékonyság növelésében nem teljesen világos, illetve a kutatás során kis számú csoport állt rendelkezésre, így a jövőben szükséges lesz egy nagyobb kutatásra az eredmények bizonyítására.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2016 OKT 19 16:00:00/