A pszichotikus epizódok kezelésénél hasznosak a taurin tartalmú energiaitalok?
Az energiaitalok a koffein mellett taurint is tartalmaznak általában, amely ausztrál tudósok szerint egy olyan aminosav, amely akár a pszichotikus epizódok kezelésében is segít.

Az International Early Psychosis Association idei konferenciáján egy olyan tanulmányt mutattak be, amely szerint a tinédzserkori pszichózis egyik hatékony ellenszere lehet a Red Bull. A szakemberek szerint a taurin az, ami segít a depresszióval járó pszichotikus epizódok leküzdésében.


A taurin az emberi szervezetben is megtalálható, segít a szív- és érrendszer megfelelő működésének fenntartásában, és védi az idegrendszert is. Korábbi kutatások már rámutattak arra, hogy a pszichózis főként azoknál mutatható ki, akik alacsony taurinszinttel küzdenek, márpedig ez a népszerű energiaitalok fogyasztásával korrigálható állapot.


A Melbourne-i Egyetem munkatársai 121 pácienst vizsgáltak, akiknek életkora 18 és 25 év között alakult, és akik a pszichózis korai tüneteit mutatták. A fiatalok egy része taurint, a többiek placebót kaptak, majd a kezelés végén összevetették a változásokat: a taurin hatékony és biztonságos módszernek bizonyult a pszichotikus állapot elkerülésében.

A szakemberek ugyanakkor arra is figyelmeztetnek, hogy a túlzásba vitt energiaital-bevitel árthat a szívnek és más egészségkárosító hatásai is lehetnek.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2016 OKT 26 16:00:00/