A tudatos légzés segít a stressz csökkentésében
Szervezetünk vegetatív idegrendszere ugyanúgy felelős a test stresszreakcióért, ahogyan a szívverésre, vérnyomásra és légzésre is hatással van. Míg az automatikus funkciókat nehéz ellenőrzésünk alá vonni, a légzéssel ezt bármikor megtehetjük.
Létezik néhány egyszerű technika, amelynek segítségével alig néhány perc alatt csökkenthetjük a stresszt pusztán a légzés segítségével:

1. Hasi légzés. Az egyik kezünket a hasunkra tesszük, és figyeljük, ahogy belégzéskor emelkedik, kilégzéskor lejjebb esik a kéz. Kicsit meg is nyomhatjuk a hasunkat, hogy a tüdőből miden levegő távozzon.
2. Megfelelő ütemre történő légzés. – A belégzés során háromtól hatig számolunk, majd a levegőt bent tartjuk, amíg tudjuk, majd egy valamivel hosszabb ideig légzünk ki. Bármilyen számot választhatunk.
3. A 3 részből málló mély légzés – Mély lélegzetvétellel kezdünk, majd minden levegőt kifújunk. Ezután elképzeljük, hogy először a tüdő alsó szekcióját töltjük ki, majd a mellkast, végül pedig a tüdő tetejét. H megfelelően végezzük a gyakorlatot, olyan érzésünk lehet, mintha a tüdőnk masszirozná a hátunk hátsó részé és a vállainkat, belülről.
4. Óceán-légzés. – A torok hátsó részét lezárjuk, mintha csak szívószálon keresztül lélegeznénk. A szánk közben csukva marad, az orrunkon keresztül lélegzünk. A technika neve onnan származik, hogy sokaknál ilyenkor enyhe, óceán morajláshoz hasonló hang szabadul fel a torokból.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 FEB 16 16:00:00/