Aki magányos, emberi tulajdonságokkal ruházza fel tárgyait
Léteznek emberek, akik beszélnek az eszközeikhez: ez általában azt mutatja, hogy kimondottan magányosak. Azok, akik emberi tulajdonságokkal ruházzák fel tárgyaikat, kevés valódi kapcsolattal rendelkeznek a mindennapi életben, és ezt az űrt igyekszenek pótolni.
Egyre több technológiai eszközöket gyártó cég fedezi fel, hogy az emberek többsége magányos, és okostelefonja, tabletje, számítógépe sokszor az egyetlen társa. A híres japán autógyártó cég, a Toyota egy ideje olyan emberszerű robotokat is gyárt, amelyekhez bármikor szólni tud a magányos ember.

A kanadai McGill University munkatársai 178 embert faggattak attól, hogy milyen eszközöket használnak, és milyen szokások társulnak az eszközhasználathoz. A résztvevőket kettéosztották: a vizsgálat elején voltak, akik egy számukra kedves, hozzájuk közel áll emberről írtak jellemzést, mások pedig ugyanezt tették, de egy távolabbi ismerőssel. Ezután négy eszköz leírását olvasták el mindkét csoport tagjai – pl. egy ébresztőórájáét – , és ezeket kellett szociális és nem szociális tulajdonságaik alapján kellett osztályozniuk.

Kiderült, hogy azok, akik magányosnak érezték magukat, nagyobb eséllyel ruháztak fel emberi tulajdonságokkal tárgyakat Ugyanez igaz volt a szorongással küszködőkre is. Mindez a szakemberek szerint azért lehetséges, mert ösztönösen emberi kapcsolatokat és kötődést keresnek, még a tárgyakra kivetítve is. Ez a jelenség elkerülhető, ha tartalmas kapcsolatokat tartunk fenn, illetve emlékszünk a múltban létrejött ilyen jellegű kapcsolatokra.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 JAN 24 12:00:00/