Amikor a szociális szorongás gyógyszeres kezelése nem elég
Randomizált, kontrollált kutatással vizsgálták a pszichoterápia szerepét az olyan szociális szorongásos zavarban szenvedő betegek esetében, akik nem reagálnak a gyógyszeres kezelésre.

Annak ellenére, hogy még mindig gyakran alkalmazzák az antidepresszáns gyógyszereket a szociális szorongásos zavar (social anxiety disorder, SAD) kezelésében, a betegek jelentős része nem lép a remisszió szakaszába (azaz állapotuk nem javul) az antidepresszáns kezelést követően sem. Az ilyen betegek kezelésére azonban egyelőre nem dolgoztak ki szabványos módszert.


A Psychotherapy and Psychosomatics című szakfolyóirat júniusi számában közzétett kutatás során Yoshinaga N. és munkatársai a kognitív viselkedésterápia (KVT) hatékonyságát vizsgálták a szokásos ellátás (SZE) kiegészítéseként alkalmazva. Ezt a szokásos ellátás önmagában való alkalmazásával hasonlították össze olyan szociális szorongásos zavaros betegek esetében, akik nem válnak tünetmentessé az antidepresszáns kezelést követően sem.


Ezt a prospektív, randomizált, nyílt, vak végpont vizsgálatot két párhuzamos csoporttal (KVT+SZE és csak SZE, mindkettő 16 hétig) 2012 júniusa és 2014 márciusa között végezték el. Összesen 42 olyan beteget vontak be, akiknél az antidepresszáns kezelést követően is megmaradtak az SAD tünetei. A betegeket véletlenszerűen vagy a KVT+SZE (21 személy), vagy a csak SZE (21 személy) csoportba osztották be. 16 hét múlva a csökkenés a Liebowitz-féle szociális szorongás skála alapján az alapvonali szinthez képest a KVT+SZE csoportban -40,87, a csak SZE csoportban pedig 0,68 volt, a csoportok közötti különbség pedig -41,55.


A válasz arány a KVT+SZE csoportban 85,7%, a csak SZE csoportban pedig 10,0% volt. Az ennek megfelelő remissziós ráta 47,6% és 0,0% lett. Jelentős különbségeket mutattak ki a KVT+SZE javára a szociális szorongásos tünetek, a depressziós tünetek és a funkcionális zavar tekintetében is.

Ezek az eredmények azt bizonyítják, hogy az antidepresszánssal sikertelenül kezelt szociális szorongásos zavarban szenvedő betegek esetében a KVT  6 hét alatt a szokásos ellátás hatékony kiegészítője lehet a szociális szorongás és az ezzel kapcsolatos tünetek visszaszorításában.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 AUG 02 16:00:00/