Az egészséges táplálkozás a kultúrától is függ
Az, hogy mi számít egészséges étkezésnek, nagy mértékben függ a kultúrától is, amelyben felnövünk és élünk. Egy friss kutatás szerint azok az amerikaiak és japánok, akik magabiztosan illeszkednek az adott kultúrkörbe, egészségesebb étkezési szokásokkal is rendelkeznek – derül ki a friss kutatásból, amely a Personality and Social Psychology Bulletin című szaklapban került publikálásra.

„Kutatásunk azt sejteti, hogy ha az a cél, hogy egészségesebben táplálkozzanak az emberek, a leginkább célszerű az, hogy megismerjük a kultúrájuk szokásait, illetve azt, hogy mi motiválja őket abban, hogy egészségesek maradjanak az adott közegben” – mondja a kutatást vezető Cynthia Levine.


Nem kérdés, hogy az egészséges táplálkozás számos betegség megelőzésében fontos segítség: ilyen például a 2-es típusú diabétesz, a szívbetegségek és bizonyos rákfajták.

„Az Egyesült Államokban az, hogy legyen választási lehetőség és képesek legyünk irányítani az eseményeket, rendkívül fontos szempontnak számít. Itt az a legfontosabb, hogy többféle egészséges étkezési lehetőséggel találkozzanak az emberek, amelyek közül szabadon választhatnak” – teszi hozzá a szakember.


Japánban ugyanakkor kevésbé fontos a függetlenség és a választási lehetőség, ott inkább gondolkodnak közösségekben és interdependenciában az emberek. Ha Japánban szeretnénk minél több embert egészséges étkezésre bírni, a társasági kötelékek hangsúlyozása volna az, ami a leginkább segítene ebben.

Levine és csapata szerint egyértelműen azok a leginkább fittek, akik a legjobban összhangban vannak kultúrájuk üzeneteivel az egészséges táplálkozást illetően.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 AUG 18 16:00:00/