Az érzelmi másnaposság létező jelenség
Van, hogy egy intenzív érzelmi élményt követően egyfajta „érzelmi másnaposságot” élünk át, amely hatással van későbbi megéléseinkre is.
„Az, ahogyan a dolgokra később visszaemlékszünk, nem csak a külvilágtól függ, hanem igen jelentősen befolyásolja azt belső világunk is. Ezek a lelki állapotok elég tartósak lehetnek ugyanis, és árnyalják későbbi élményeinket is” – foglalja össze a lényeget a kutatást vezető Lila Davachi, a New York University pszichológus adjunktusa.

A kutatás során a résztvevők különféle képeket tanulmányoztak. Az egyik csoport tagjainak erős érzelmeket kiváltó képeket mutattak, majd ezt követően semleges képek kerültek elő, majd újra intenzív érzelmeket kiváltó illusztrációk következtek. Hat órával később a résztvevők tesztet töltöttek ki azzal kapcsolatban, hogy mit láttak.

Azok az emberek, akik először intenzív képeket láttak, jobban emlékeztek a semleges képekre, mint azok, akik elsőként találkoztak a semleges illusztrációkkal. Ez azt mutatja, hogy az erőteljes képek felkeltették az agy érdeklődését, így minden jobban megmaradt, ami később következett.

„Úgy tűnik, jobban emlékszünk egy semleges történésre, ha intenzív esemény után következett” – vonja le a konzekvenciát a szakember.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 JAN 03 09:00:00/