Depressziót okozhat a krónikus orrmelléküreg-fertőzés
 Azok az emberek, akik rendszeresen küzdenek különféle orrproblémákkal, főként az ebből fakadó betegségek miatt betegszenek le, és hiányoznak a munkahelyükről.
Gyakori tünet, hogy a krónikus orrmelléküreg-fertőzéssel küzdők esetében depressziós tünetek is megjelennek, a produktivitás pedig jelentősen csökken. Mint kiderült, ezek a páciensek gyakran kellemetlen tüneteik miatt jelentenek beteget, mivel képtelen így dolgozni, és ez bizonyos esetekben akár a munkahelyükbe is kerülhet.

A krónikus orrmelléküreg-fertőzés egy olyan gyakori betegség, amely az életminőséget jelentősen ronthatja: a páciens számára kihívást jelent a szabad légzés, és ezért természetesen az alvás is. A leggyakoribb problematikus tünetek között szerepel a a bedugult orr, a fül és arcüreg fájdalom, illetve az érzelmi funkciók zavartsága – ez utóbbi gyakran a depresszióig terjed.

A szakemberek 107 pácienst kértek arra, hogy töltsenek ki kérdőívet a tüneteikkel kapcsolatban, illetve arról, hogy az iskolában és a munkahelyen milyen gyakorisággal kényszerülnek beteget jelenteni tüneteik miatt. Kiderült, hogy három hónap alatt átlagosan három napot hiányoznak a résztvevők, évente pedig 12 napot. Ilyenkor főként a depresszív tünetek miatt jelentenek beteget.

Furcsa módon a kialvatlanság és a rossz orrtájéki érzetek nem vezetnek hiányzáshoz olyan arányban, mi


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 MÁR 21 10:00:00/