Fejlesztenéd a memóriád? Irány a konditerem!
A testmozgás kedvez a rövidtávú memóriának – derül ki a British Psychological Society friss felméréséből.
A szakemberek két olyan kísérletetet elemeztek, amelynek során egészséges és aktív résztvevők szavk listáját kapták, amelyeket el kellett sajátítaniuk. Ezeket aztán hol edzés előtt, hol után kellett felmondaniuk, illetve pihenés előtt és után. Maga a testmozgás 30 perc visszafogott intenzitású biciklizést jelentett.

A kutatás egyértelműen bizonyította, hogy a legjobb eredmények akkor születtek, amikor közvetlenül az elsajátítást követően kerültek felmondásra a szavak, méghozzá egy edzéssel a tanulási folyamat előtt. Ha a résztvevőknek 30 percet kellett várniuk a felmondás előtt, a tanulás előtti testmozgás szintén hatékonyabb eredményeket hozott, mint amikor az önkéntesek pihentek mozgás helyett.

„A tanulási folyamat előtti aerob jellegű mozgás fejleszti a rövidtávú memóriát. Tanulás előtt érdemes edzeni, az eredmények így mindenképpen jobban lesznek. Érdekesség, hogy azok, akik az edzés miatt jobban emlékeztek, nem követtek el több hibát, tehát a figyelmük is megmaradt a tanulási folyamat közben” – mondja a kutatást vezető Dr David Marchant.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 JAN 03 16:00:58/