Ha a párunk depresszióval küzd, nagyobb a krónikus fájdalom esélye
Nagyobb az esélye a krónikus fájdalmak kialakulásának, amennyiben az ember párja depressziós – derül ki egy friss kutatásból.

Az Egyesült Királyságban végzett felmérés során több mint 100 ezer ember adatait vizsgálták. Kiderült, hogy a krónikus fájdalom részben genetikai eredetű, részben viszont ismeretlen tényezők függvénye, amely az ember partnerével is összefüggésbe hozható.


Fény derült emellett arra is, hogy a krónikus fájdalomnak és a depressziónak közös gyökere van. Egy részük egyértelműen genetikai eredetű, egy részük azonban környezeti tényezőktől függ. A krónikus fájdalom kialakulásával kapcsolatban ugyanakkor még rengeteg sötét folt van: úgy tűnik a mentális okok sokkal inkább szerepet játszanak ebben, mint azt korábban hittük.


„Abban bízunk, hogy minél több ember veszi a fáradságot arra, hogy átgondolja, hogyan függ össze a krónikus fájdalom a depresszióval, illetve azzal, hogy a hozzánk legközelebb álló ember milyen tünetekkel küzd. Ez idővel a kezelést is megkönnyítheti” – foglalja össze a lényeget a kutatást vezető Andrew McIntosh, az Edinburgh-i Egyetem munkatársa.


Az anyag a PLOS Medicine című szaklap augusztus 16.-i számában került publikálásra.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 AUG 24 09:00:00/