Idővel a legtöbb anorexiás és bulimiás nő meggyógyul
Mintegy két évtizeddel azután, hogy szakmai segítséget kértek, az anorexiával vagy bulimiával küzdő nők kétharmada gyógyultnak mondható – derül ki a Massachusetts General Hospital friss kutatásából.
A közhiedelemmel ellentétben sokkal gyakoribb a teljes felépülés a legismertebb étkezési zavarokból – az anorexia nervosából és a bulimia nervosából -, mint azt hinnénk. A jelek szerint a bulimiából gyorsabban kigyógyulnak a betegek, míg az anorexiások harmada kilenc évvel a segítségkérés után tünetmentesnek mondható.

„Összességében véve elmondható, hogy ha a beteg segítséget kér, nagy az esélye a teljes gyógyulásnak. Ez azt jelenti, hogy az étkezési zavarokkal küzdő páciensek közel 63 százaléka teljesen felépül 22 éven belül. Ideje felfogni, hogy az étkezési zavar nem egy életre szóló betegség az esetek nagy részében” – fogalmaz a kutatást vezető Kamryn Eddy.

A szakember szerint a gyógyuláshoz vezető út gyakran hosszú és kanyargós, a legtöbb ember előbb-utóbb jobban érzi magát, és idővel teljesen felépül. Számos páciens évekkel a betegség diagnózisát követően elmondta, hogy már teljes életet él, nincs helye életében az étkezési zavarnak.

A kutatásban 246 páciens vett részt, akik 1987 és 1991 között kértek segítséget az étkezési zavaruk miatt: 136 közülük anorexiás, 110 pedig bulimiás volt. Az anyag a Journal of Clinical Psychiatry című szaklapban került publikálásra.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 JAN 02 16:00:00/