Jobban repül az idő, ha kézben tartjuk a dolgokat
Többségünknek már bizonyára feltűnt, hogy lassan vánszorog az idő, ha unatkozunk, míg élvezetes tevékenység közben észrevétlenül repülnek a percek. A hétköznapi magyarázat szerint érthető, hogy az unalmas tevékenység úgy tűnik, mintha tovább tartana, míg a szórakozás ideje hamarabb elszáll, de a tudománynak más magyarázata is van a jelenségre.

Nem kizárólag és nem is elsősorban az élvezeti tényező számít, hanem az, hogy értjük-e a történések okát, illetve mi magunk okoztuk-e azt: ha ugyanis az ok-okozati összefüggés világos, az idő látszólag gyorsabban telik, mint amikor nincs kontrollunk az események fölött. Ezt a jelenséget a szakirodalom „időbeli kötésnek” nevezi, és annak megértésében segít, hogy átlátjuk-e az ok-okozati összefüggéseket, illetve mi vagyunk-e a történtek felelős, tudatos mozgatórúgói.


A jelenségre Patrick Haggard, az UCL munkatársa figyelt fel. A kutatásban résztevevő önkénteseket arra kérte, hogy nyomjanak be egy gombot, ami egy kis idő után hangot adott ki. Volt, mikor nem nekik kellett benyomni a gombot, de látták azt, hogy ez megtörténik. Érzékelésük szerint rövidebb idő telt el a gomb benyomása és a hanghatás között akkor, amikor ők feleltek a gomb benyomásáért, mint amikor más tette azt helyettük.


A kutatócsoport a jelenséget a híres Milgram-kísérlet összefüggésében is tesztelte . Az eredeti kísérlet parancsra adott elektrosokkról és az ahhoz kapcsolódó felelősségérzetről szólt. Haggard itt azt vizsgálta, hogy mi történik akkor, ha az alany magától ad elektrosokkot: ebben az esetben rövidebbnek tűnik a sokkhatás és eredménye közötti idő is.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 JÚL 16 12:00:00/