Komoly segítség a háziállat a mentális problémákkal küzdők számára
A macska, a kutya, a madarak és az összes többi háziállat segít abban, hogy a mentális problémák kezelhetők legyenek.
A Manchester Egyetem tudósai több mint 50 olyan felnőttel beszélgettek, akik hosszútávú mentális problémákkal küzdenek. A fő kérdés az volt, hogy milyen szerepet játszanak házi kedvenceik a társasági életükben.

A résztvevők hatvan százaléka állította, hogy kedvenceik központi szerepet töltenek be társasági életükben: fontosabbak, mint a család, a barátok és a különféle szabadidős tevékenységek. További 20 százalék arról számolt be, hogy számukra az állat a második helyen áll.

Sokan arról is beszámoltak, hogy az állat állat állandó fizikai közelsége azonnali megnyugvást hoz, illetve a kellemetlen tünetekről – hanghallások, öngyilkos gondolatok – is segítenek elvonni a figyelmet.

„Van, hogy az ember a legszívesebben elsüllyedne, aztán a macskák valahogy visszahúznak az apátiából” – fogalmazott az egyik páciens. Egy másik, pszichózissal küzdő beteg a hanghallások kapcsán azt mondta, hogy madárcsicsergésre gondol inkább helyettük.

A szakemberek szerint a házi kedvencek rendkívül fontos szerepet játszanak abban, hogy a mentális betegséggel küzdő páciens nem hagyja el teljesen magát, és nem süllyed teljes apátiába.

A kutatás a BMC Psychiatry című szaklapban jelent meg.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2016 DEC 16 09:00:00/