Minél több a barátunk, annál jobban bírjuk a fájdalmat
Úgy látszik, hogy a barátság erős fájdalomcsillapítóként funkcionál. Az Oxfordi Egyetem kutatása szerint legalábbis azok, akiknek sok barátjuk van, magasabb fájdalomküszöbbel rendelkeznek.

A kutatást vezető Katerina Johnson és csapata azt vizsgálta, hogy a neurobiológiai különbségek vajon megmagyarázzák-e, hogy miért van némely embernek sok barátja, míg másoknak kevesebb.

„Főként az endorfin érdekelt, ami a fájdalom- és örömérzet érzékeléséért is felelős anyag a szervezetünkben.


Tulajdonképpen a test természetes fájdalomcsillapítójáról van szó, ami rengeteg örömet is ad. Korábbi kutatások már bizonyították, hogy az endorfin segít abban, hogy társasági kapcsolatokat legyünk képesek kialakítani. Egy elmélet szerint az interakció pozitív érzéseket vált ki, ami endorfin termelődéséhez vezet. Ettől jól érezzük magunkat, és újra és újra vágyunk arra, hogy lássuk a barátainkat” – fogalmaz Johnson.


Annak érdekében, hogy a gyakorlatban is teszteljék ezt az elméletet, a szakemberek feltételezték, hogy az endorfinnak erős fájdalomcsillapító hatása van: erősebb, mint a morfiumé. Ha az elmélet igaz, azok, akiknek sok barátjuk van, jobban tűrik a fájdalmat is. „Bebizonyosodott, hogy a barátság csökkenti a fájdalmat, de közben azt is felfedeztük, hogy a testmozgás ugyan időt vonhat el a barátoktól, viszont tovább növeli a fájdalomküszöböt” – teszi hozzá a szakember.

A kutatás a Scientific Reports című szaklapban került publikálásra.


 
Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 MÁJ 16 09:00:00/