Ötből két korábban depressziós felnőtt már jól van
Egy friss kutatás szerint kb. ötből két felnőtt (vagyis 40 százalék), aki korábban depresszióval küzdött, már teljes mentális egészségnek örvend. A kutatók szerint az számít annak, amikor a páciens napi szinten elégedett az életével, és szociális és pszichológiai szinten is jól érzi magát a bőrében, öngyilkossági gondolatok nem kergetik, továbbá legalább egy éve káros szenvedélyektől sem függ.

„Felmérésünk reményt adhat azoknak, akik depresszióval küzdenek, és családjuknak, szeretteiknek is. Minden jel arra utal, hogy a depresszióból ki lehet gyógyulni, és lehetőség van arra, hogy az ember teljes életet éljen a továbbiakban” – mondja a kutatást vezető Esme Fuller-Thomson, a Torontói Egyetem munkatársa.


Kiderült az is, hogy a környezet támogatása rendkívül fontos, amikor mentális betegségekről van szó. „Azok a korábban depressziós felnőttek, akik érzelmileg támogató közegben élnek és szoros emberi kapcsolatokat ápolnak, négyszer nagyobb eséllyel válnak újra kiegyensúlyozott, egészséges emberré” – teszi hozzá a kutatásban szintén résztvevő Mercedes Bern-Klug, az Iowa-i Egyetem szakembere.


A kutatókat némiképp meglepte a tény, hogy nincs semmilyen összefüggés a depressziós epizód hossza és a későbbi gyógyulás esélye között. Azok, akik több mint két évig voltak depressziósak, ugyanolyan eséllyel gyógyultak meg, mint akiknél a depressziós epizód csupán egy hónapig tartott.


A kutatók több mint 2500 kanadai felnőtt adatait vizsgálták, akik küzdöttek súlyos depresszióval életük során.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 JÚN 16 09:00:00/