Tovább élnek az emberek recesszió idején
Van haszna is a gazdasági világválságnak: ezekben a szakaszokban az emberek várható élettartama megnövekszik. Ennek oka egyszerű: tápláló otthoni ételeket főznek az éttermi kalandozás helyett, és kevesebb autó pöfékel az utakon, mert a többség inkább a tömegközlekedést, a gyaloglást és a biciklit választja.

Valahányszor a munkanélküliség 1 százalékkal növekszik, a halandóság 0,5 százalékkal csökken – derül ki egy nemzetközi kutatásból, amelyet 1960 és 2010 közötti adatok alapján végeztek a szakemberek. Az IZA World of Labor és az Anglia Ruskin Egyetem szakemberei szerint ennek oka az, hogy anyagilag ínséges időkben az emberek másképp élnek, és a spórolás segít az egészségesebb életmód kialakításában.


Amellett, hogy a munkanélküliség következtében otthon főz az ember és nem érheti baleset az úton, továbbá gyalog és biciklivel jár, hogy spóroljon, a szakemberek szerint emellé még arra is több ideje marad, hogy mozogjon, sportoljon egy kicsit.


Persze nemcsak pozitív oldala van persze a munkanélküliségnek: számos esetben ez komoly stigmát jelent, ami szorongáshoz és nem ritkán depresszióhoz vezet, továbbá 2008 óta (a gazdasági válság kezdete) az öngyilkossági ráta is jelentősen megugrott az Egyesült Államokban. A munkanélküliség 1 százalékos növekedésére az öngyilkosságok 1 százalékos emelkedése jut.

A szakemberek szerint a recesszió negatív hatásai kiküszöbölhetők a különféle segélyek és a megfelelő egészségügyi ellátás segítségével, ami mindenki számára elérhető kellene, hogy legyen.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 AUG 21 12:00:00/